DACIA OD 2025. NA RELIJU DAKAR: Da, dobro ste pročitali...

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2023, 11:19

DACIA OD 2025. NA RELIJU DAKAR: Da, dobro ste pročitali...

Ulažu znanje, novac i iskustvo...

Dacia je potvrdila da će od 2025. godine ulestvovati u Svetskom šampionatu u reliju kao konstruktor u kategoriji T1+, kao i da će se okušati u ultimativnom testu izdržljivosti i otpornosti Reliju Dakar.

U svrhu razvoja trkačkih automobila marke, program Dacia Factory će se čitavu sezonu oslanjati na tehničku stručnost Dačijinih timova i britansku grupaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Prodrive, specijalizovanu za automobiliska takmicenja i inženjering.

Za Dačiju je Reli Dakar test poligon i laboratorija za ispitivanje brojnih zamisli kao i prilika za testiranje novih pametnih rešenja, a posebno onih vezanih uz terenske osobine i pogonska goriva.

Pre nego to nastupe u sezoni 2025., Dačijini prototipovi bice testirani na marokanskom reliju 2024. godine, navodi Klix.ba.

Od 2024. godine, uključujući i tokom testnih faza, devetostruki francuski svetski šampion u reliju Sebastien Loeb i španska vozačica relija Cristina Gutierez Herrero ce se zvanično utrkivati za Daciju. Loeb učestvuje u Reliju Dakar od 2016. godine, a od 2021. nastupa za upravljačem vozila Bahrain Raid Xtreme Hunter koji je konstruisao i kojim upravlja tim britanske grupacije Prodrive, pa se priča o uspehu Sebastiena Loeba i grupacije Prodrive sada nastavlja za upravljačem Dacije.

Cristina Gutierrez Herrero je prva španjolka koja je u kategoriji automobila odvozila Reli Dakar 2017. godine. Iako ima samo 31 godinu, od 2017. do 2023. je vec učestvovala na sedam Relija Dakar. Cristina je od 2012. godine i šampionka u reliju na svim vrstama terena (u ženskoj konkurenciji) u Španiji.

Dačijin prototip će pokretati sinteticko gorivo, sintetizovano uz pomoc obnovljive električne energije.

Aramcova sintetička goriva tokom čitavog proizvodnog ciklusa stvaraju manji ugljenični otisak od goriva na bazi benzina, a Reli Dakar poslužice kao savrpen poligon za njihovo ispitivanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.