KAKO ĆE OVO UTICATI NA CENU? Citroen C3 ostao bez ijedne “zvezdice” na “kreš” testu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2023, 22:43

KAKO ĆE OVO UTICATI NA CENU? Citroen C3 ostao bez ijedne “zvezdice” na “kreš” testu (VIDEO)

Bezbednost nije baš svima na prvom mestu...

Odmah na početku ovog teksta, treba istaći da dotični Citroen C3 nije isti automobil koji se prodaje u Evropi. Naime, počiva na drugačijoj platformi i konstruisan je prvenstveno za tržišta u razvoju kao što su južnoameričko i indijsko. Dok je C3 s evropskim specifikacijama, koji se proizvodi u Slovačkoj, zaradio četiri zvedice u okviru Euro NCAP testa 2017., ovaj koji se proizvodi u Brazilu nije dobio nijednu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />Nažalost, Citroenov pulen nije prvi automobil koji je „ostvario“ nula zvezdica na Latin NCAP testu, jer su to pre njega „postigli“ Hyundai Tucson, Fiat Argo/Cronos, Suzuki Baleno i Kia Picanto. U slučaju Citroena C3 (CC21), Latin NCAP test ističe da je mali gradski automobil pokazao „nestabilnu strukturu, slabu zaštitu pri čeonom sudaru, odsustvo bočne zaštite za glavu i odsustvo podsetnika za aktivaciju bezbednosnih pojaseva“.

U ponudi sa samo dva standardna vazdušna jastuka, Citroen C3 je ostvario tek 30,52 odsto za zaštitu odraslih putnika i 12,10 odsto za zaštitu dece. Što se tiče zaštite pešaka, skor iznosi 49,74 odsto, dok rezultat u kategoriji zaštite osetljivih učesnika u saobraćaju po pitanju bezbednosne asistencije, iznosi 34,88 odsto.

Latin NCAP nije sproveo testiranje sudara sa stubom, jer automobil ne poseduje standardnu bočnu zaštitu za glave putnika. zapravo, to čak nije ni opcija. Pored toga, vazdušni jastuk suvozača ne može da se deaktivira.

Kao što smo spomenuli, nema podsetnika za nevezivanje putnika, dok onaj za vozača nije u skladu sa zahtevima Latin NCAP-a. Prostor za noge vozača je ocenjen kao nestabilan, dok je zaštita od trzaja vratova odraslih slaba.

Uzimajući sve u obzir, Citroen ima dosta prostora da unapredi rezultate C3 ostvarene na „kreš“ testu. Predsednik Latin NCAP-a, Stefan Brođak, iskritikovao je matičnu kompaniju Stellantis zbog načina na koji je konstruisan C3:

- Sramota je što je Stellantis, koji zna kako da razvije bezbednije automobile po priuštivim cenama, dizajnirao automobil s tako slabim bezbednosnim atributima kao Citroen C3. Automobil ovakve prirode predstavlja uvredu na račun zdravlja i integriteta Latinoamerikanaca, koji su jednako ranjivi u situacijama saobraćajnih incidenata kao i stanovnici onih zemalja u kojima se Stellantis nikada ne bi usudio da prodaje automobile s ovako lošim bezbednosnim karakteristikama.
Pogledaj vesti o: Citroen

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.