Citroen na auto-salonu u Frankfurtu 2013.

Izvor: B92, 10.Sep.2013, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Citroen na auto-salonu u Frankfurtu 2013.

Na sajmu automobila u Frankfurtu Citroen predstavlja novi Grand C4 Picasso, dok će evropsku premijeru imati koncept DS Wild Rubis.

Pored regularnog Citroena C4 Picasso za 2014, francuski proizvođač predstavio je i njegovu produženu, Grand verziju sa sedam sedišta, koja je sa svojih 4,59 m duža od standardnog modela za 16 cm.

U odnosu na prethodni Grand C4 Picasso, nova generacija nije porasla u dužinu, ali je zahvaljujući EMP2 platformi međuosovinsko rastojanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povećano sa 2,73 na 2,84 m, što će se odraziti na veći komfor putnika u kabini. Nova platforma omogućila je da Grand C4 Picasso ima i do 100 kg manju masu u poređenju sa još uvek aktuelnom verzijom.

Preklapanjem trećeg reda sedišta u pod prtljažnika, dobija se koristan prostor u gepeku od 700 litara.

Iako stilski veoma liči na model sa 5 sedišta, produžena verzija ima svoje prepoznatljive karakteristike po kojima se razlikuje od manjeg modela.

Na prednjem delu to je drugačija maska hladnjaka, branik i središnje svetlosne grupe, dok je zadnji deo vozila gotovo potpuno preoblikovan. Osim petih vrata koja su strmije postavljena, promenjen je i oblik zadnjih nosača krova, a Grand C4 Picasso ima i jedinstven izgled stop svetala u obliku latiničnog slova "C".

Kao i na prethodnoj generaciji, putnici će i u novom Grand C4 Picassu moći da uživaju u opcionom panoramskom staklenom krovu, a u ponudi je i veliki izbor alu felni dimenzija 16, 17 i 18 inča.

Atmosferu u kabini upotpunjava LED ambijentalno osvetljenje i novi multimedijalni sistem, kao i 12 inčni "panoramski" HD ekran, koji je zamena za klasičnu instrument tablu. Kao opcija, putnicima u drugom redu biće dostupni ekrani multimedijalnog sistema smešteni u naslone za glavu prednjih sedišta.

Citroen Grand C4 Picasso koristiće istu paletu motora kao i verzija sa 5 sedišta. Pored e-HDI motora sa 95 ks, kupcima će biti na raspolaganju i snažniji dizelaš sa 114 ks, kao i dva benzinska motora, VTi od 120 ks i THP koji razvija 156 ks.

Motori su upareni sa šestostepenim ručnim ili novim šestobrzinskim automatskim Efficient Tronic menjačem, za koji u Citroenu kažu da je precizniji i da je vožnja zahvaljujući njemu još udobnija.

Francuski proizvođač najavio je da će se Grand C4 Picasso naći u prodajnim salonima tokom jeseni, kada će biti poznata i njegova cena.

Nakon prošlogodišnjeg Numero 9 koncepta, koji je imao premijeru u Pekingu, na red je došao i prvi liksuzni, urbani krosover iz serije DS, Wild Rubis.

Citroen je saopštio da je DS Wild Rubis dugačak 4,70 m, širok 1,95 m, a visok 1,59 m, dok međuosovinsko rastojanje koje iznosi 2,9 metara obećava visok komfor putnicima. Koncept je opremljen 21 inčnim alu felnama.

Kada je reč o dizajnu ovog krosovera, Wild Rubis stilski se nadovezao na Numero 9, što se primećuje naročito kada uporedimo prednji deo oba vozila. Farovi i maska hladnjaka imaju sličan oblik kod oba automobila, dok se umesto karakterističnog Citroenovog amblema koji smo videli na konceptu Numero 9, na sredini maske Wild Rubisa nalazi DS logo.

Dizajn prednjeg dela koncepta zaokružen je velikim hormiranim ukrasnim okvirom koji delimično prekriva i prednje svetlosne grupe. Stop svetla su takođe uokvirena hromiranim detaljima, baš kao i veliki otvori izduvnih cevi koje su uklopljne u donji deo branika.

Iako je Wild Rubis postavljen na platformu koja je kao i kod svih krosovera povišena, Citroen nije zamislio da se ovaj automobil upušta u velike avanture van asfalta. Zbog toga su i zaštitne obloge na donjim delovima karoserije (na lukovima iznad točkova, pragovima, donjim delovima branika..) minimalne i diskretne. Pratite naš specijal - Sajam automobila u Frankfurtu 2013.
Pogledaj vesti o: Citroen

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Citroen na auto-salonu u Frankfurtu 2013.

Izvor: B92, 10.Sep.2013

Na sajmu automobila u Frankfurtu Citroen predstavlja novi Grand C4 Picasso, dok će evropsku premijeru imati koncept DS Wild Rubis...Pored regularnog Citroena C4 Picasso za 2014, francuski proizvođač predstavio je i njegovu produženu, Grand verziju sa sedam sedišta, koja je sa svojih 4,59 m duža...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.