Auto-test: Citroen C4 SpaceTourer – spas je u visini

Izvor: B92, 07.Dec.2019, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Auto-test: Citroen C4 SpaceTourer – spas je u visini

Ako se za neki auto može reći da nema problem sa prostorom za glavu visokih putnika, onda je to Citroen C4 SpaceTourer. Veliki broj pregrada za sitnice i štedljivi motori čine ga pravim porodičnim automobilom.

Tekst - Auto magazin test tim; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Često nam se javljaju čitaoci koji zbog svoje natprosečne visine imaju problem da pronađu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovarajući automobil.

Kada podese vozačevo sedište prema svojim gabaritima, pozadi ostaje malo mesta za druge putnike, posebno odraslu decu.

U automobilu koji vam predstavljamo, ovakvih problema nema.

MPV modeli polako gube trku pred najezdom SUV-ova, ali i dalje ima proizvođača koji računaju na njih u svojoj gami.

Jedan od najpoznatijih svakako je Citroenov Picasso. Tri generacije (ako računamo i Xsaru Picasso) i mnogo primeraka na našim ulicama govore da je popularan i na ovim prostorima.

Aktuelna, treća generacija nedavno je promenila ime u C4 SpaceTourer. Ali, to je manje bitan podatak u odnosu na sve ono što ovaj auto nudi.

Iako je već dugi niz godina na tržištu, njegova mehanička platforma je i dalje aktuelna.

Deli je sa najnovijim modelima kao što su Citroen C5 Aircross i Berlingo treće generacije, tako da se ne može reći da je zastareo.

Istina, u poređenju sa najnovijim standardima dizajn nije avangardan kao što je nekada bio, ali je zato sve podređeno praktičnosti i komforu.

Ono što prvo pada u oči je zaista mnogo mesta i na prednjim i na zadnjim sedištima. Ovde bez problema mogu da sede i košarkaši, a s obzirom da su zadnja tri sedišta potpuno nezavisna, lepo mogu da se smeste i tri dečja sedišta.

Deci je C4 SpaceTourer posebno zanimljiv zbog stočića u naslonima prednjih sedišta.

Inače, nagib naslona zadnjih može da se podešava, a tu je i opcija za klizno pomeranje, tako da po potrebi možete dodatno da povećate prtljažni prostor.

Gepek je takođe za pohvalu; ima čak 630 litara zapremine, pa prosečna porodica bez problema može da se spakuje za odlazak na odmor.

Lepo je i to što se uz auto dobija rezervni točak, doduše smanjenih dimenzija.

Osim ponude prostora, najatraktivniji deo automobila je komandna tabla. Centralno postavljen displej je uvek interesantan. Možete da prilagodite njegov prikaz u skladu sa ličnim afinitetima.

Uvučen je u samu tablu, tako da ispred njega ostaje veliki prostor. Ukoliko želite, moraćete sami da se potrudite i nabavite neku neklizajuću podlogu, s obzirom da proizvođač nije predvideo da se tu drže mobilni telefoni i drugi predmeti koji bi mogli da skliznu.

Multimedijalni displej je sličnih dimenzija kao na ostalim modelima Citroena. Preko njega se podešava i klima-uređaj, što znači da morate prvo da kliknete sa strane odgovarajući taster pa tek onda da menjate temperaturu i ostale parametre.

Test primerak nema navigaciju, ali je imaju svi novoporučeni.

Ovo je, inače, srednji paket opreme sa oznakom „fil“ (Feel). Skuplji je hiljadu evra u odnosu na osnovni „lajv“ (Live), ali vredi svaku paru.

Najviši, „šajn“ (Shine), trenutno je dostupan samo na produženom, Grand C4 SpaceToureru. Ta verzija je pravi izbor za sve one kojima je potreban dodatni prostor ili treći red sedišta.

Ukoliko volite visoko sedenje, ovaj auto vas neće razočarati. Čak i kada su u najnižem položaju, prednja sedišta omogućavaju dobru preglednost. Sedi se prilično uspravno, dok su noge vozača savijene jer su pedale relativno blizu.

Ovakav prirodan položaj tela je kao stvoren za duga putovanja posle kojih odmorni izlazite iz auta.

Tmurni dani i kišovito vreme nisu nikakav problem; vetrobransko staklo zalazi duboko u krov, a osećaj je sličan kao da imate panoramu. Kada grane sunce, jednostavno povučete suncobrane nadole.

Citroen C4 SpaceTourer u ponudi ima dva motora – benzinski i dizel. Trocilindarski benzinac je zapremine 1.2 litra, uz pomoć turba razvija 130 „konja“.

Dizelaš ima istu snagu. Reč je o 1.5 HDi motoru koji stiže kao zamena za 1.6. U odnosu na njega je elastičniji, dok je potrošnja na približno istom nivou.

Na auto-putu troši oko pet do pet i po litara, a po gradu treba računati na šest do sedam, u zavisnosti od uslova vožnje. Ukoliko ste pažljivi sa izborom brzina, prosek po gradu možete da spustite i na manje od šest litara dizela na sto kilometara.

Auto kao sa testa košta 21.990 evra, sa navigacijom uključenom u cenu. Generalno, C4 SpaceTourer može da se nabavi i za 19.190 evra sa PDV-om, koliko košta benzinac sa prvim po redu paketom opreme „lajv“.

Cena dizelaša kreće od 20.990 evra. Automobili su dobro opremljeni a doplate nisu skupe. Na primer, beskontaktno otključavanje i startovanje motora na dugme košta 290 evra, što je vrlo zgodno jer ključ ne morate da vadite iz džepa ili tašne.

Po želji, možete da doplatite i za električno otvaranje gepeka, ili za šuko utičnicu od 230 volti.

Produžena verzija - Grand C4 SpaceTourer je skuplja 2500 evra, ali je u startu bogatije opremljena. Samo uz nju je dostupan i 2.0 HDi motor od 160 konjskih snaga.

Možda nema povišeno odstojanje od tla i plastične rubove oko točkova, ali zato ima da ponudi iznenađujuće mnogo mesta u kabini i u prtljažniku.

C4 SpaceTourer je pokazao da MPV modeli i dalje imaju svoje mesto na tržištu i da SUV konkurenti ne mogu tako lako da nadomeste sve njihove prednosti.

Svaki put nas prijatno iznenade i pregrade za sitnice, sa kojima je C4 SpaceTourer neprikosnoven.

Između prednjih sedišta je praktični ormarić sa rolo poklopcem, dok je ispod ručice menjača još jedna velika pregrada.

U njoj su i USB priključci, kao i utičnica od 12 volti. U podu ispred zadnjih sedišta takođe su postavljene manje pregrade.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.