Pad prodaje kola tri američka auto-giganta

Izvor: S media, 06.Jan.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad prodaje kola tri američka auto-giganta

Tri američka auto-giganta iz Detroita - "Dženeral motors (GM), "Ford" i "Krajsler" - zabeležili su dvocifreni pad prodaje u 2009. godini, što je najgori rezultat u prodaji vozila u SAD u periodu od skoro tri decenije.

GM, nekada najveći proizvodjač automobila na svetu, objavio je prodaju 2,084 miliona vozila u 2009, 30 odsto manje nego godinu ranije. Decembarska prodaja GM-a bila je šest odsto manja nego >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u istom mesecu 2008, prenele su agencije.

Potpredsednik GM Suzana Doerti, zadužena za prodaju vozila na američkom tržištu, ocenila je da poredjenja na godišnjem nivou pokazuju drastičan pad ukupnih isporuka, a pre svega smanjenje prodaje robnih marki "pontijak" i "saturn."

"Krajsler" je lane imao najgoru prodaju za 47 godina - prodato je svega oko 913.000 automobila i kamiona. Posrnula autokompanija koja je, kao i GM, izbegla bankrot uz pomoć američke vlade, saopštila je da je njena prodaja pala 36 odsto u odnosu na 2008. godinu.

"Ford" je objavio prodaju 1,682 miliona vozila u 2009 - 15,4 odsto manje nego godinu ranije, ali je u decembru uspeo da poveća isporuke za 33 procenata i tako postao najveći domaći prodavac kola na američkom tržištu, prvi put od 1995. godine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.