Nade u Novi Krasjler

Izvor: RTS, 01.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nade u "Novi Krasjler"

Novoformirana italijansko-američka automobilska kompanija poslovaće pod imenom "Novi Krajsler". Pojedini stručnjaci za automobilsku industriju sumnjaju da će novi "Fijatovi" modeli uspeti da podignu na noge posrnulog američkog giganta.

Američki automobilski džin "Krajsler" biće obnovljen u saradnji sa italijanskim 'Fijatom' pod novim imenom 'Nju Krajsler', odnosno Novi Krajsler", prenosi Glas Amerike.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Kompanija je juče saopštila da će pokrenuti stečajni postupak, odnosno podneti zahtev za zaštitu od bankrotstva, pošto nije uspela da postigne dogovor sa nekoliko manjih kreditora.

"Krajsler" bi se tako, u skladu sa američkim zakonima, zaštitio od investicionih fondova koji su odbili da mu otpišu najveći deo dugova. Jedan zvaničnik administracije je izjavio da se očekuje da će se stečajni postupak završiti za mesec - dva.

Predsednik Obama nije imao odmerene reči za one koji nisu hteli da se dogovore.

"Oni su se nadali da će svi drugi da podnesu žrtve, a da oni neće morati da popuste. Ne stojim uz njih", rekao je Obama.

Prema dogovoru koji je sklopljen sa italijanskim proizvođačem automobila, "Fijat" bi trebalo da obezbedi neophodne milijarde dolara. Torinska kompanija će "Krajsleru" ustupiti i svoju tehnologiju za proizvodnju malih automobila, a zauzvrat će postati vlasnik 20 odsto njegovih deonica.

Sindikat automobilskih radnika je takođe prihvatio skupe ustupke u pogledu ugovora sklopljenog 2007. godine.

"Mislim da moramo da glasamo za to da bismo nastavili rad u Motor Sitiju, da bismo održali 'Krajsler' na površini", rekao je radnik kompanije Don Mils.

Ipak, pojedini kreditori nisu bili voljni da se dogovore. Četiri banke, koje drže 70 odsto Krajslerovog duga, pristale su da ga otpišu u zamenu za dve milijarde dolara.

Međutim, 40 hedž investicionih fondova koji drže preostalih 30 odsto duga, pokušavali su da dobiju više.

Dogovor sa "Fijatom treba da počne da se realizuje i "Krajsler će nastaviti da posluje. Dobiće nove milijarde pomoći od države i radnici će zadržati svoje povlastice i penzije.

Ipak, sama pomisao na bankrotstvo je ogorčila mnoge radnike, koji se osećaju kao da ih je neko izdao, prenosi Glas Amerike.

"Izgleda kao da je to cena poslovanja u Americi. Poremetite odnose sa poslodavcima, tipovima u belim košuljama, dvadeset odsto njih na vrhu, deset posto kojima odlazi sav novac, izjavio je Skot Kanzas, radnik "Krajslera".

Eksperti sumnjaju u uspeh nove kompanije

Međutim, nisu svi optimisti u vezi sa poslovanjem nove italijansko-američke kompanije.

Britanski Bi-Bi-Si citira autora nekoliko knjiga o američkoj automobilskoj industriji, Pitera Delornzu, koji kaže da se za Krajsler "ništa suštinski nije promenilo", jer "Fijat" ima za Krajsler "veoma loše modele automobila, već nekoliko meseci faktički ne proizvodi ništa, prodaja mu ide očajno, a ni dizajn budućih modela nije za pohvalu".

"Proći će između godinu i po i dve godine pre nego što će neki 'Fijatov' automobil biti spreman za prodaju u 'Krajslerovim' salonima u Americi", dodao je Delornzo.

Firma "Krajsler" postoji već duže od 80 godina i bila je jedan od simbola američkog načina života.

Međutim, poslednjih godina kompanija je u velikim gubicima, a globalna ekonomska kriza ga je dovela na ivicu propasti, pa je zatražio pomoć američke vlade.

Administracija Baraka Obame odgovorila je da će "Krajsleru" priskočiti u pomoć pod uslovom da firma izvrši korenite unutrašnje promene, da reši problem dugova i da sklopi ugovor o partnerstvu sa nekom drugom kompanijom, kako bi dobila tehnologiju za proizvodnju manjih automobila koji troše manje goriva i manje zagađuju životnu sredinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.