Kinezi zainteresovani za Fijat Krajsler Automobile

Izvor: N1 televizija, 06.Mar.2018, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi zainteresovani za Fijat Krajsler Automobile

Čelnici Fijat Krajsler Automobila koji su o mogućem preuzimanju kompanije u Ženevi razgovarali sa predstavnicima kineskog holdinga Žejđijang Džili, kažu da će biti spremni da razmotre sve ponude, ali tek pošto ostvare poslovne planove za 2018. godinu.

“Neka tržište samo proceni vrednost naših postignuća u 2018. godini. Tada, svi koji su zainteresovani za preuzmianje Fijat Krajslera, mogu da dođu, da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ponovo o tome razgovaramo", rekao je na auto sajmu u Ženevi Serđo Markijone, generalni direktor Fijat Kraslera.

"Sve dok tržište ne bude prepoznalo vrednost onoga što je urađeno, bilo kakvi razgovori o spajanju ili preuzimanju su besmisleni", kaže Markijone.

Vrednost akcije Fijat Krajsler automobila porasla je za pet procenata, najviše u toku ovog meseca i njome se trgovalo po ceni od 16,96 evra. Markijone je potvrdio da se kineski holding Džili "pojavio" i već razgovarao sa rukovodiocima kompanije i to pre nego što je vlasnik holdinga, Li Šufu postao vlasnik većinskog paketa akcija u nemačkom Dajmleru za 7,3 milijardi evra.

Ta investicija ujedno je i najveća investicija jedne kineske kompanije u međunarodnog proizvođača automobila. Li je sredinom prošle godine kontaktirao rukovodstvo Fijat Krajslera, italijansko američkog auto-proizvodjača, istražujući mogućnosti da proširi poslovanje van Kine.

Tada nije izašao sa konkretnom ponudom za preuzimanje, jer su dve strane imale različita gledišta o budućoj vrednosti Fijat Krajslera. Isti kineski holding kupio je za tri miliajrde evra i udeo u Volvou, u proizvodnji kamiona.

I dok su Kinezi tražili način da se prošire u Evropi i SAD-u, Markijone je zagovarao konsolidaciju, uz argument da industrija bespotrebno troši novac na razvoj sličnih verzija iste tehnologije. Međutim, odkako je njegovu ideju o spajanju odbacio Dženeral Motors još 2015. godine, Markijone je sve snage usmerio kao smanjenju dugovanja i poručio da Fijat Krajsler više ne traži partnere.  

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.