Ford predvodi oporavak autoindustrije

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2010, 04:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ford predvodi oporavak autoindustrije

Uz "Ford", koji je u trećem kvartalu povećao čistu zaradu za bezmalo 70 procenata, i druga dva američka auto-giganta, "Dženeral motors" (GM) i "Krajsler" će, prema procenama analitičara, takođe zabeležiti rast. Dve kompanije bi svoje finansijske izveštaje trebalo da objave tokom ove sedmice, podsećaju agencije.

Oni će, kako se ocenjuje, označiti snažan zaokret u odnosu na prošlu godinu, kada su dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << od tri velika proizvođača automobila, bila u stečajnom postupku i izbegla bankrot uz vladinu finansijsku pomoć.

"Ford" je od jula do septembra zaradio 1,7 milijardi dolara, što je najveći rast u proteklih skoro deset godina, nadmašivši sva očekivanja Volstrita. Stručnjaci računaju da će se GM i "Krajser", posle oslobađanja od dugova od više milijardi dolara, takođe ubrzo oporaviti.

"Ford", jedini član "trojke iz Detroita" koji je odbio državnu finansijsku pomoć, beleži uspon u već šest uzastopnih kvartala. Direktor kompanjje Alan Mulali kaže da je, uprkos usporavanju prodaje u svetu, profit ostvaren pomoću agresivnog smanjenja troškova.

"Prošli smo kroz užasnu recesiju. Ulagali smo u budućnost, imamo vozila koja kupci zaista žele i cene i sada prelazimo na profitabilni rast, što je dobro za sve", rekao je Mulali "Glasu Amerike".

Očekuje se da će tri giganta uložiti dve milijarde dolara u svoje fabrike u Mičigenu, delimično zahvaljujući tamošnjim poreskim olakšicama, što će, kako procenjuje auto-analitičar Džeremi Envil, doneti možda i 2.300 novih radnih mesta. Sindikati autoindustrije ističu da će prvo biti pozvani otpušteni radnici, dok će novima, u dogovoru sa sindikatom, biti ponuđene manje plate.

Uprkos dobrim vestima, "Krajsler" još nije zabeležio profit. GM, nekada najveći proizvođač vozila na svetu, još je delom u državnom vlasništvu. Stručnjaci upozoravaju da ni ove godine u SAD neće biti prodato 16 miliona automobila, koliko je prodavano pre recesije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.