Fijat i Krajsler potpisali ugovor

Izvor: Blic, 10.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Fijat" i "Krajsler" potpisali ugovor

"Krajsler" i "Fijat" su potpisali ugovor o strateškom partnerstvu, dan nakon što je Sud za bankrotstva u Njujorku odbio prigovore tri penzijska i jednog građevinskog fonda, grupa potrošača i drugih koju su pokušali da spreče prodaju trećeg po veličini američkog proizvođača automobila.

"Ovo je veoma važan dan za svetsku automobilsku industriju. Od početka bili smo odlučni u nastojanjima da ovaj savez bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konstruktivan i važan korak ka rešenju problema u kojima se nalazi naša industrija", rekao je izvršni direktor Fijata Serđo Markione.

Očekivalo da će prodaja Krajslera Fijatu biti okončana pre nedelju dana, ali je proces bio odložen da bi se razmotrio prigovor. Sud je istovremeno odobrio plan Krajslera o poništenju franšiza 789 njegovih prodavaca, što je četvrtina prodajnog sektora kompanije.

Prema sporazumu, Fijat će dobiti 20 odsto akcija novoosnovane kompanije "Krajsler grup LLC", a udeo u vlasništvu bi mogao da ubrzo naraste na 35 odsto u slučaju da se dostigne željeni nivo tehnologije koja Krajsleru treba da stvori manja i štedljivija vozila.

Radnički sindikat UAW je dobio 55 odsto vlasništva koje će korisiti za finansiranje zdravstvenog osiguranja penzionera, dok će vlade SAD i Kanade dobiti ukupno 10 odsto, od kojih 8 pripada SAD.

Fijat će moći da stekne većinski paket akcija tek kada Krajsler otplati 15,5 milijardi dolara pozajmice.

Novi bord direktora Krajslera činiće tri direktora iz Fijata, četiri predstavnika vlasti SAD, jedan predstavnik UAW i jedan iz kanadskih vlasti.

Nakon potpisivanja ugovora Markione je rekao da će fabrike zatvorene zbog bankrota uskoro ponovo stati na noge i da će se kompanija fokusirati na razvijanju vozila niske potrošnje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.