Fijat: Novi model za nova tržišta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2017, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijat: Novi model za nova tržišta

Kompanija Fijat Krajsler automobili je i u 2016. godini bila najveći izvoznik u Srbiji. Fijatova fabrika u Kragujevcu završila je godinu sa oko 85. 000 proizvedenih automobila koji su otišli uglavnom na evropsko i američko tržište. Ipak radnici i dalje očekuju novi model ili novo tržište kako bi imali punu uposlenost tokom cele 2017. godine.

Bez novog modela nema ni novog tržišta smatraju predstavnici Fijatovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radnika. Potencijalni izvoz u Evro-azijsku zonu značio bi veću uposlenost i povećao bi broj proizvedenih jedinica.

"Ako pratimo automobilsku industriju vidimo da svi izbacuju nove modele, konkretno mi sa tri varijante jednog automobila kojeg pravimo u našim halama nismo u mogućnosti da pratimo te svetske trendove, a sada zbog otpuštanja jedne smene radnici su više opterećeni, rade po veći broj operacija, tako da je novi model neophodan", kaže Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu.

Region Šumadije i Pomoravlja već nekoliko godina beleži trend rasta proizvodnje. Ostvaren je suficit od oko 550 miliona dolara, što je uvećanje za 10 odsto.

"Ako bi se izuzeo izvoz Fijata i podaci vezani za Fijat i ostala privredna društva , pre svega govorim o metalo prerađivačkoj industriji, beleže suficit. Tako da kada govorimo o suficitu i o podacima o izvozu i spoljno trgovinskoj razmeni nije reč samo o Fijatu", veli Saša Ćurčić, projekt menadžer u Udruženju za industriju Regionalne privredne komore Kragujevac.

Ipak Fijat je i dalje najveći izvoznik u Srbiji.

Model 500 L se od 2012. godine proizvodi u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu. Proizvodnjom novog modela iskoristili bi se svi savremeni potencijali ove fabrike, smatraju predstavnici sindikata dok zaposleni ne bi više brinuli o tome da li će morati da idu na prinudne odmore ili će raditi punim kapacitetom.

U Fijatovoj fabrici u Kragujevcu trenutno se u dve smene proizvede 460 automobila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.