AMERIČKA IKONA: Ovo je izuzetno REDAK PRIMERAK Chrysler Thunderbolt iz 1941 (FOTO+VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jul.2023, 19:28

AMERIČKA IKONA: Ovo je izuzetno REDAK PRIMERAK Chrysler Thunderbolt iz 1941 (FOTO+VIDEO)

Predstavljen na sajmu automobila u New Yorku 1940. godine, a zatim na nizu automobilskih parada širom SAD-a.

Trenutna ponuda Chryslera od samo dva modela, 300 i Pacifica, u najmanju ruku je tužna. Ali nije uvijek bilo tako pre mnogo decenija, Chrysler je bio jedan od vodećih američkih proizvođača luksuznih automobila i prodavao je neke od najljepših automobila na svetu. Neki su bili daleko ispred svog vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poput ovog inovativnog Thunderbolta.

Američka kompanija je takođe imala značajnu ulogu u stvaranju tržišta ''muscle'' automobila s ranom serijom 300 ''letter'' kao i lansiranjem prvog serijskog automobila sa dominantnom aerodinamičnom linijom - Airflow. Potonji je stigao 1934., samo nekoliko godina prije nego što je Chrysler lansirao svoj prvi konceptni automobil, Thunderbolt.

Ideja za Thunderbolt je rođena 1939. kada je perspektivni mladi dizajner po imenu Alex Tremulis (kasnije poznat kao potpisnik dizajna modela Tucker Torpedo i Subaru BRAT) predstavio nekoliko skica Ralphu Robertsu, izvršnom direktoru američkog proizvođača karoserija LeBaron. Impresioniran Tremulisovim futurističkim dizajnom, Roberts je dogovorio sastanak s glavnim šefovima Chryslera Daveom Wallanceom i K.T. Kellerom i dobio sredstva za konceptni automobil temeljen na šasiji modela Crown Imperial. Izrađen gotovo u potpunosti od aluminijuma, Thunderbolt je izgledao drugačije od svega što je Chrysler proizvodio u to vreme. Bio je aerodinamičan, ali nije imao popeglane linije kao Airflow i delio je više stilskih obilježja s evropskim sportskim automobilima nego s američkim vozilima. Takođe je koristio skrivena prednja svetla i prekrivene točkove, karakteristike koje su prethodno bile viđene samo na modelu Cord 810 iz 1936., i prednju masku bez rešetke hladnjaka – nešto što je danas karakteristično za elektične automobile.

Chrysler i LeBaron takođe su opremili Thunderbolt inovativnom elektronikom, uključujući jednodelni tvrdi krov koji je u komadu nestajao ispod zadnjeg poklopca prtljažnika zahvaljujući složenom elektro-hidrauličkom mehanizmu koji je radio na obični pritisak prekidača. Thunderbolt je takođe bio prvi automobil sa zakrivljenim vetrobranskim staklom, karakteristikom koja se neće pojaviti na serijskim automobilima sve do kasnih 1940-ih.

Predstavljen na sajmu automobila u New Yorku 1940. godine, a zatim na nizu automobilskih parada širom SAD-a, Thunderbolt je LeBaron radionicu napustio zvanično kao koncept s prilično konvencionalnim rednim osmocilindričnim agregatom zapremine 5,3 litra. Taj motor razvijao 140 konjskih snaga i 346 Nm obrtnog momenta, a ugrađivao se i u drugi Chryslerov model Imperial. Iz fabrike je izašlo ukupno pet automobila, iako neki izvori tvrde da ih je napravljeno šest.

"The Copper Car'' - nazvan tako zbog bakrenih branika i bočnih obloga, verovatno je najpoznatiji. Obnovljen do fabričkog izdanja, to je jedini preživeli primerak s ispravnim mehaničkim mehanizmom prednjih svetala. Drugi Thunderbolt je završio u crvenoj boji sa srebrnim krovom i dva puta je menjao vlasnika u 2000-ima i to po ceni većoj od milion dolara. Tu je i crna verzija u privatnoj kolekciji, te sivi automobil koji je proveo mnogo godina u muzeju Waltera P. Chryslera sve do njegovog zatvaranja 2016. godine. Petom primerku se gubi svaki trag.

Ovi izuzetno retki modeli Chryslera retko napuštaju svoje garaže, ali sivi primjerak nedavno se pojavio na sajmu automobila EyesOn Design 2023. Iako nije tako spektakularan kao "The Copper Car", redak je prizor i dokazuje da je detroitski metal besmrtan uz pravilno održavanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.