VELIKI JUBILEJ: Pre 70 godina započela proizvodnja Chevrolet Corvette (FOTO +VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2023, 09:25

VELIKI JUBILEJ: Pre 70 godina započela proizvodnja Chevrolet Corvette (FOTO +VIDEO)

Početkom 1950-ih Chevrolet je odlučio da prekine monotoniju i izađe iz ustajalih voda automobilskog dizajna

Roadster s dvoja vrata i karoserijom od fiberglasa, nazvan po brzom i okretnom patrolnom brodu "Corvette" iz Drugog svetskog rata, brzo je postao simbol slobodnog načina života 50-ih godina prošlog veka u Americi. I to uprkos tome što automobil nije imao dobre vozne osobine, a prva generacija C1 (1953-1962) >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je imala problema s elektro-instalacijama i pokretnim krovom koji je prokišnjavao.

Puno bolje je prošla druga generacija nazvana Stingray (1962-1967), koja je nedugo nakon lansiranja 1962. postala jedna od najpopularnijih i najtraženijih među kolekcionarima današnjice. Treća generacija C3 (1968-1982), uvedena 1968., a zbog svog aerodinamičnog oblika je dobila popularni naziv "boca Coca-Cole". Ova generacija se proizvodila najduže (skoro 14 godina), a ujedno nosi titulu najprodavanije verzije.

Njen naslednik, s kojim nije bio problem postići brzinu od 260 km/h, postao je simbol grabežljivih i beskompromisnih muškaraca, iako dizajnerski više nije bio dominantan kao prethodnik.

Ipak, Corvette C4 (1984-1996) je privukao mnoge ''alfa mužjake'', a neke od njih na filmskom platnu, poput Čaka Norisa u akcijskom filmu "Alone Against Terror" (1988.) ili Stivena Sigala u filmu "Hard to Kill" (1990.).

Nakon pomalo dosadne pete generacije, koja se proizvodila od 1997. do 2004., šesta je stigla u nezgodno vreme na tržište (2005-2013), jer se koncern GM grčevito borio za ekonomski opstanak. Taj period ostaće zapamćen kao pretnja i skoro kraj za najpoznatiji američki sportski automobil.

Međutim, automobilska ikona se oduprla krizi i uzdigla s dna. Iako je početak lansiranja edicije C7 kasnio nekoliko godina, Chevrolet je uspeo da 2014. predstavi sedmu generaciju.

Radikalna osma i aktuelna generacija C8 je na tržištu od 2020., a specifična je po centralno smeštenom motoru kao prvi GM-ov automobil takve koncepcije nakon Pontiaca Fiero iz 1984.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.