CHEVROLET SE OPRAŠTA OD SVOG NAJPOZNATIJEG MODELA: Nikad ne znaš šta imaš, dok to ne izgubiš

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2023, 16:39

CHEVROLET SE OPRAŠTA OD SVOG NAJPOZNATIJEG MODELA: Nikad ne znaš šta imaš, dok to ne izgubiš

Odbrojava sitno.

Chevrolet Camaro je ušao u svojih poslednjih šest meseci postojanja. General Motors je ranije najavio da će prestati sa proizvodnjom svog sportiste na kraju januara naredne godine, što znači da će ipak biti ponuđen kao model za 2024. godinu, nakon čega će stići zaslužena penzija jedne od ikone automobilske industrije.

Nije isključena mogućnost da takvo ime opet vidimo na električnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << limuzini (ako je verovati pisanju raznih izvora), ali za sada, Jenkiji gube model koji se proizvodio još od 1967. godine.

Kao razlog za tako nešto se navodi loša prodaja. Protekle godine je isporučeno tek 24.652 primerka dok se 2021. godine tek 21.893 kupca odlučilo za ovaj automobil, što je daleko od onih brojki kojima se rivali poput Forda Mustanga i Dodgea Challengera mogu pohvaliti.

Ali ona stara izreka kaže da čovek ne zna šta ima dok to ne izgubi, a Amerikanci su se odjednom dosetili da Camaro još uvek postoji. Chevrolet je nedavno objavio prodajne rezultate za drugo tromesečje ove godine i Camaro je popularniji nego što je bio dugo vremena. Naime, u drugom tromesečju je isporučeno 9.557 primeraka, što je za čak 110% više u poređenju sa istim periodom protekle godine kada je prodato 4.545 automobila.

Ako bismo sagledali brojke za prvih šest meseci 2023. godine, videćemo da je prodato 17.337 vozila ili 54% više nego tokom istog perioda 2022. godine. Izložbeno-prodajni saloni kažu da trenutno ne mogu da zadovolje potražnju i da fabrika u gradu Lensing unutar američke savezne države Mičigen trenutno radi punom parom. Štaviše, General Motors je primoran da prebaci deo radne snage namenjene za proizvodnju drugih modela u Lensingu, kao što su Cadillac CT4 i CT5, baš za Camaro, pošto želi da iskoristi naglu popularnost.

Kao što smo spomenuli, poslednji Camaro će biti kompletiran u januaru naredne godine, a do tada Chevrolet će da ponudi nekoliko specijalnih izdanja. Jedan od njih je Collector Edition sa novim bojama, opremom i značkama, dok je drugi takozvani Garage56 Edition po uzoru na istoimeni model koji se nedavno takmičio na trci 24 sata LeMansa u Francuskoj. Postojale su i priče da ćemo videti 5,5-litarski motor iz modela Corvette Z06, ali kako se približavamo kobnom datumu, tako su sve manje šanse da ćemo ga zaista i doživeti u serijskoj proizvodnji.

Camaroov rival Dodge Challenger će takođe u penziju na kraju godine dok je Ford osvežlio Mustanga i odlučio da ga održi u životu još pet godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.