Amerikanci ostaju bez svog najjeftinijeg modela

Izvor: B92, 05.Feb.2022, 18:58

Amerikanci ostaju bez svog najjeftinijeg modela

Ovaj mali gradski automobil nekada je bio popularan i u Evropi.

Uskoro će još jedan model nestati sa američkog tržišta. U pitanju je Chevrolet Spark, čija će se proizvodnja zvanično okončati kasnije tokom ove godine, nakon što je čitavu deceniju bio jedan od najpristupačnijih automobila u SAD.

U stvari, Spark odlazi sa scene kao najjeftiniji novi automobil koji se u toj zemlji trenutno prodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po ceni od 13.600 dolara, ne računajući troškove prevoza vozila do kupca, koji iznose 995 dolara. Uz ovaj dodatak, startna cena najmanjeg Chevroleta iznosi 14.595 dolara, piše Motor1.

Chevrolet nije izneo zvanično obrazloženje zbog čega ukida Spark u SAD, ali je portparol kompanije potvrdio da će automobil ostati u proizvodnji do avgusta 2022, nakon čega će biti povučen iz linije vozila te marke.

Iz kompanije dodaju da kupci "koji traže udobnost, funkcionalnost i stil po pristupačnoj ceni i dalje imaju odgovarajuće opcije u okviru ponude Chevrolet kompaktnih SUV modela".

Dakle, iako direktan razlog za otkazivanje Sparka nije naveden, nije tajna da svi proizvođači automobila u Sjedinjenim Državama daju prednost SUV vozilima.

Kao što to znaju i naši ljubitelji automobila, Spark svoje korene vuče iz nekadašnje korejske kompanije Daewoo, koja ga je lansirala 1998. po imenom Matiz.

Amerikanci su se upoznali sa malim gardskim automobilom 2007. godine, kroz konceptno vozilo Beat, da bi 2009. bio prikazan u produkcijskom obliku na Salonu automobila u Detroitu.

Konačno je stigao na američko tržište 2012, a reč je o vozilu koje je u Evropi (i u Srbiji) bilo poznato kao treća generacija modela Chevrolet (Daewoo) Spark (Matiz)

Spark je u narednim godinama beležio skroman prodajni uspeh za kompaniju, u vreme kada su se proizvođači automobila još oporavljali od krize 2008-2010.

Četvrta (i poslednja), a za Amerikance druga generacija je počela da se prodaje 2015, a tokom narednih godina privlačila je sve manje pažnje kupaca kako su SUV i krosoveri osvajali tržište.

Tako je prošle godine u SAD prodato samo 24.459 primerak, što je pad od 26,9 odsto u odnosu na 2020. godinu koja je bila teška za sve auto-kompanije usled krize izazvane pandemijom.

Ipak, zanimljivo je da je Spark čak i sa tako slabim rezultatom prošle godine nadmašio legendarni Chevrolet Camaro, koji je 2021. stigao na adrese 21.893 kupca.

Nestankom Sparka, najjeftinije vozilo u porodici General Motorsa postaje Chevrolet Trax, potkompaktni SUV koji se prodaje po ceni od 22.595 dolara.

Kada Spark ode u istoriju kasnije ove godine, Mitsubishi Mirage bi trebalo da povrati krunu najjeftinijeg automobila u Americi sa startom od 15.640 dolara, uključujući i odredišne troškove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Citroen povećao globalnu prodaju za 7 odsto

Izvor: AutoBlog, 05.Feb.2022

Citroen je uspeo da poveća globalnu prodaju za 7% u 2021. uprkos nestašici poluprovodnika. Rast prodaje automobila ove marke zabeležen je u svim svetskim regionima. Francuska marka iz grupacije Stellantis prodala je ukupno 796.868 vozila, od čega 624.140 u Evropi (rast za 1,2%), 61.695 na Bliskom...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.