Zašto je gorivo skupo i pored pojeftinjenja nafte

Izvor: Radio 021, 19.Avg.2018, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je gorivo skupo i pored pojeftinjenja nafte

Iako je sirova nafta na svetskim berzama pojeftinila u poslednjih mesec dana za oko dva dolara, u Srbiji je maloprodajna cena goriva skočila, na opšte nezadovoljstvo vozača.

Tako sada litar evropremijuma BMB 95 košta 154,18 dinara, evrodizela 163,21, a autogasa 77,63 dinara. Dok trgovci gorivom tvrde da samo pad cene nafte na svetskim berzama nije dovoljan razlog za kretanje cena goriva, vozači smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je poskupljenje u takvoj situaciji potpuno nelogično. Oni ocenjuju da su cene enormno visoke, ne samo zbog akciza, već i trgovačkih marži.

"Cena nafte na svetskim berzama je samo jedan od parametara koji može da utiče na kretanje maloprodajnih cena goriva. Ona se formira na osnovu više parametara, i veoma je pojednostavljeno tvrditi da zavisi samo od kretanja cena nafte na tržištu", kaže za Danas Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Prema njegovim rečima, sve promene troškova koje utiču na poslovanje u naftnom sektoru, na nacionalnom i globalnom planu, odražavaju se na cene goriva onoliko brzo i u onoj meri, u kojoj je razvijena tržišna konkurencija.

"Pod troškovima se podrazumevaju svi imputi, od cene sirove nafte do raznih državnih taksi. Na uređenom tržištu, uticaj konkurencije se oseti i kada troškovi poslovanja rastu i kada se smanjuju i uvek idu u prilog potrošačima. Na takvom tržištu opstaju samo naftne kompanije koje racionalno posluju i koje su u stanju da izdrže nadmetanje, koje naravno mora biti zasnovano isključivo na tržišnim principima", navodi Mićović.

On dodaje da u Srbiji poseban problem predstavljaju državna zahvatanja u ceni goriva, odnosno velike akciza i PDV.

"Generalno gledano, cena goriva je u ovom trenutku u Srbiji i regionu na ovom nivou jer je cena sirove nafte znatno porasla u odnosu na prošlu godinu. S druge strane i pojeftinjenje nafte koje se sada beleži odraziće se na smanjenje maloprodajnih cena, ali se to neće desiti sada, nego naknadno", ističe Mićović.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić za Danas kaže da je sasvim normalno da trgovci benzinom formiraju maloprodajne cene na osnovu svojih troškova. "Sasvim je razumljivo da su cene goriva skakale u periodu kada su trgovci kupovali naftu koja je bila skuplja. Sada cena nafte pada i kada trgovci istroše količine kojima raspolažu, derivate će na veliko kupiti jeftinije, pa će i maloprodajna cena goriva pasti. S druge strane, mora se konstatovati da su trgovci veoma revnosni kada je reč o poskupljenju goriva, ali da se sasvim drugačije ponašaju kada cena sirove nafte pada i tada se dosta ređe opredeljuju da cenu spuste", ističe sagovornik Danasa.

On dodaje da je veliki problem u tome što država nema kako da puni kasu, pa se opredeljuje za visoke akcize.

"Da je kojim slučajem u Srbiji industrija razvijena, država bi više inkasirala za budžet od poreza i ne bi bilo potrebe za visokim akcizama za gorivo. Dakle, upravo bi reindustrijalizacija blagotvorno delovala na smanjenje akciza na benzin. Državna zahvatanja bi se u tom slučaju smanjila i vozači bi ga kupovali po nižim cenama", zaključuje Vuletić.

Inače, kada je reč o cenama benzina BMB u regionu, Srbija se nalazi na šestom mestu, odnosno benzin je skuplji u Grčkoj, Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji. Cena tog goriva kod nas je 1,3 evra po litru. S druge strane, cena dizela u Srbiji je 1,38 evra po litru i skuplji je samo u Abaniji i Grčkoj. Kada je reč o ceni TNG autogasa, ona iznosi 0,65 evra po litru. Skuplji TNG nego u Srbiji je u Grčkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Autor: Danas

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Vozači, možete da odahnete u naredne dve nedelje

Izvor: B92, 20.Avg.2018, 15:19

Podgorica -- U Crnoj Gori narednih petnaest dana cene goriva neće se menjati, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije...Litar eurosupera BMB 98 i dalje košta 1,41 evro, BMB 95 1,38 evra, a eurodizela 1,26 evra...Neće se menjati ni cena lož ulja u veleporodaji i litar i dalje košta 1,23 evra, prenosi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.