Vozi se uprkos skupom benzinu

Izvor: B92, 05.Jul.2011, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozi se uprkos skupom benzinu

Posle nekoliko poskupljenja goriva u Srbiji, pravdanih kretanjem cene nafte na svetskom tržištu, inflacijom ili usklađivanjem cena domaćeg i goriva sa cenom goriva iz uvoza, broj automobila na ulicama se ipak ne smanjuje.

Bez obzira što istraživanja pokazuju da je kupovna moć stanovništva niža u odnosu na isti period 2010. godine i da prosečna tročlana porodica oko 60 odsto ukupnih primanja troši na egzistencijalne potrebe, za benzin se još uvek izgleda ima novca. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Država je do sada svako poskupljenje goriva u Srbiji pravdala skokom cena na svetskom tržištu. Međutim, kada nafta u svetu pojeftini, cene u Srbiji se ne smanjuju. Jedini razlog povećanja akciza na gorivo u Srbiji jeste potreba države da popuni rupe u budžetu, kažu ekonomisti.

Kada je u maju cena nafte na svetskom tržištu pala za čitavih 12 odsto, gorivo u Srbiji nije pojeftinilo. U međuvremenu, Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o akcizama, kojima se izjednačavaju akcize na domaća i uvozna goriva.

Zbog usklađivanja akciza, benzin je poskupeo za 4,5 dinara po litru, a dizel za dva dinara. Prema procenama ekonomista, jedini razlog za to je potreba države da popuni rupe u buždetu.

Saša Đogović, iz Instituta za tržišna istraživanja, kaže da se "cela suština oko cene naftnih derivata kod nas odnosi na popunjavanje budžeta i ništa više”.

"Moguća su različita objašnjenja, odnosno opravdanja, ali cela suština svodi se na popunjavanje budžetskih rupa i tome služi i akciza na naftne derivate u našoj zemlji, što naravno sve ide na štetu i tako oronule kupovne moći stanovništva u Srbiji”, navodi on.

Prema najnovijim podacima Instituta za tržišna istraživanja, građanima Srbije se u prvoj polovini ove godine, pored skoka cena osnovnih životnih nairnica i rasta akciza na gorivo, desio i rast stope nezaposlenosti od čak 24,8 odsto u istočnoj i južnoj Srbiji, 22,9 odsto u Vojvodini i 22 odsto u Šumadiji.

Fotografija - SXC

Makedonci imaju najjeftiniji benzin

Pun rezervoar uskoro luksuz
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vozi se uprkos skupom benzinu

Izvor: medio.rs, 05.Jul.2011

Posle nekoliko poskupljenja goriva u Srbiji, pravdanih kretanjem cene nafte na svetskom tržištu, inflacijom ili usklađivanjem cena domaćeg i goriva sa cenom goriva iz uvoza, broj automobila na ulicama se ipak ne smanjuje.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.