Veće cene goriva?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2018, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće cene goriva?

Novi Nacrt zakona o naknadama predviđa da se iz cene goriva pokrivaju i naknade za biogorivo i energetsku efikasnost, što će koštati dodatnih 25 para po litru benzina ili dizela. Ukoliko to bude usvojeno, vozači će umesto dosadašnjih pet, za svaki litar goriva plaćati sedam nameta.

Za litar evrodizela vozači su danas morali da izdvoje 153 dinara i 40 para, dok je bezolovni benzin 95 - koštao 143 dinara i 90 para. Zbog planiranog novog nameta od 25 para po litru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vozači strahuju da će porasti i cena goriva, za koju smatraju da je najviša u regionu.

Novim nametom od 25 para po litru goriva državni budžet bio bi bogatiji za još četiri miliona evra godišnje. U Udruženju naftnih kompanija Srbije smatraju da se cene goriva moraju rasteretiti.

"Smanjenjem opšteg opterećenja goriva sigurno bi došlo do povećanja potrošnje, mi bismo deo potrošnje koji danas izvozimo ka susednim zemljama vratili nazad u Srbiju i time bi zapravo i država prihodovala. Naša upornost u tome neće posustati, u ubeđivanju države da je to veoma bitno pitanje", kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Prilikom kupovine goriva vozači plaćaju i taksu za obavezne rezerve, taksu za markiranje i monitoring goriva, akcize i porez na dodatu vrednost. Od ukupne cene goriva država kroz namete uzima gotovo polovinu.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.