Veće akcize ne utiču na cene goriva

Izvor: RTS, 04.Jan.2015, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće akcize ne utiču na cene goriva

Svet će 2014. godinu pamtiti i po sunovratu cena sirove nafte. To je konačno dovelo i do znatnijeg pojeftinjenja derivata na srpskim pumpama. Iako je, Nova godina donela veće akcize - na dizel četiri dinara po litru, a za auto-gas pet dinara, to se nije odrazilo na maloprodajne cene.
Efekti pada cene sirove nafte pospešili su konkurenciju među naftnim kompanijama. Na pupama se beleže češća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pojeftinjenja derivata.

I pored povećanja akciza na dizel gorivo i auto-gas, cene na pupama miruju jer je sirova nafte jeftina, a ima i zaliha.
"Cene su u maloprodaji snižavane u onoj meri u kojoj je i ukupan odnos cena na svetskom tržištu i kursa dinara i ostalih faktora koji utiču na cenu u Srbiji. Naime, od novembra cene su ukupno snižene kod benzina 20 dinara a kod dizela, naftnog i tečnog gasa nešto više od 11 dinara", kaže Senka Valid iz NIS-a.
Od juna cena sirove nafte pala je čak za 50 dolara, barel košta od 53 do 57 dolara. Analitičari smatraju da bi cene sirove nafte silaznom putanjom mogle da idu do februara, a potom očekuju stabilizaciju naftnog tržišta.
"Mnogi najavljuju da bi trebalo da dođe do stagnacije cena i da se u jednom vremenskom periodu ne poteže pitanje ko će da smanji proizvodnju, ko će da poveća proizvodnju i da na taj način ne bude spekulacija na tržištu. To bi trebalo da umiri cene ", kaže Nikola Bulajić iz "FX Lidera".
U skladu sa zahtevima Evropske unije, Srbija od marta kontroliše naftu i derivate - od uvoza do pumpi.
Uvedeno je obeležavnje goriva, takozvno markiranje čime je prošle godine crno naftno tržište gotovo zaustavljno. Procenjuje se da će to državnoj kasi doneti dodatnih 80 miliona evra.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.