U litru goriva četiri nameta države

Izvor: Blic, 26.Apr.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U litru goriva četiri nameta države

BEOGRAD - Gorivo bi u Srbiji bilo skuplje 20 dinara da je na snazi ostala uredba o najvišim cenama i da tržište nije liberalizovano, govore procene naftaša.

Ipak, gorivo je sve skuplje, a više od polovine maloprodajne cene, tačnije 52 odsto, ide državi - i to ne samo na konto poreza i akciza. U cenu derivata uračunati su najrazličitiji nameti.

Cene goriva se od početka godine menjaju gotovo svakodnevno, uglavnom naviše. Nafta je samo od februara do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sada poskupela za oko 33 odsto, dok je gorivo u Srbiji od 1. januara do danas poskupelo za oko 15 dinara po litru, a neke procene govore da će se ovakav trend nastaviti.

Država bi mogla da nađe način da olakša vozačima i snizi postojeće cene, smanjenjem akciza. Države tome obično pribegavaju u kriznim vremenima i kada cena nafte na svetskim berzama neumoljivo skače. Kod nas ipak teško da bi ovako nešto moglo da se desi.

Pola cene koju vozači u Srbiji plate za benzin ide državi, pa je ovo dobar izvor prihoda za budžet. Odnedavno, međutim, cenu goriva opterećuju i dodatne stavke.

Pored akciza i PDV-a, od skora se iz maloprodajne cene goriva 0,5 odsto izdvaja za Fond za vanredne situacije što je ranije bila obaveza budžeta. U maloprodajnu cenu goriva uračunata je i naknada za upis hemikalija koja iznosi oko 20 para po litru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.