Točite gorivo u ovo doba dana: Ušteda i do 9 centi po litru

Izvor: B92, 16.Sep.2023, 13:59

Točite gorivo u ovo doba dana: Ušteda i do 9 centi po litru

Lagani pad cena goriva prošle nedelje u Nemačkoj nije bio ništa drugo do kratak predah.

Dizel je skuplji za 5,2 centa nego prošle nedelje, a benzin za 1,5 centa, prenosi nemački autoklub ADAC.

Prema analizi ADAC-a od 12. septembra, vozači u republičkom proseku za litar dizela moraju da izdvoje 1,838 evra, što je povećanje od 5,2 centa u odnosu na prethodnu nedelju.

Super E10 takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poskupljuje: litar u proseku košta 1,889 evra, što je 1,5 centa više nego pre nedelju dana.

Razlika u ceni između dizela i Super E10 značajno je smanjena na samo 5,1 centa po litru. Krajem maja razlika je iznosila više od 23 centa. Dizel se oporezuje oko 20 centi po litru manje od benzina.

Prema procenama ADAC-a, povećanje cena goriva je neshvatljivo na sadašnjem nivou, posebno dizela. Nafta Brent je porasla za oko dva dolara, odnosno 92 dolara po barelu, u odnosu na prošlu nedelju, ali to ne opravdava toliki skok cena. Osim toga, navodi ADAC, cene na benzinskim pumpama su već mesecima previsoke.

Pored stila vožnje koji štedi gorivo, možete brzo da uštedite nekoliko evra uz ove savete:

Napunite rezervoar za gorivo u automobilu uveče umesto ujutru.

Prema studiji ADAC-a, gorivo je obično najjeftinije između 18 i 19 časova i između 21 i 22 časa.

Procene pokazuju da se tada može uštedeti oko 9 centi po litru u odnosu na najskuplje doba dana u 7 ujutro.

Prva benzinska pumpa na koju dođete nije uvek najjeftinija: vozači bi stoga trebalo da uporede cene goriva pre nego što dopune gorivo. Razlike u cenama između pumpi su i do 7 centi po litaru, a u poređenju sa pumpama na auto-putevima, znatno više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.