Šverc nafte opet cveta!

Izvor: S media, 08.Dec.2011, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šverc nafte opet cveta!

Prosek plata u našoj zemlji daleko je ispod balkanskog proseka, ali to ne utiče na činjenicu da nam je gorivo skuplje nego u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Ekonomska kriza koja "drma" Evropu odrazila se i na stanje u Srbiji. Poslednje poskupljenje domaćeg benzina premijum BMB 95 i uvoznog evropremijuma od dva dinara u proseku, opravdano je naglim skokom vrednosti dolara.

Evrodizel je takođe poskupeo u veleprodaji od 1,7 do 3,5 dinara po litru, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << a uskoro se mogu očekivati više cene tog derivata i u maloprodaji.

Visoki državni nameti

Prosečna maloprodajna marža na gorivo u Srbiji iznosi od osam do 12 evrocenti po litru (od 10 do 14 dinara). Zbirno učešće akciza i PDV -a u maloprodajnoj ceni goriva iznosi oko 47 odsto, a kod evrodizela i do 53 odsto, navodi se u saopštenju Komisije za zaštitu konkurencije Srbije.

Pogledajte razbojništvo na benzinskoj pumpi! (VIDEO)

Nova poskupljenja goriva u Srbiji!

Poskupljuje gorivo zbog niskog vodostaja reka

Zakonska regulativa u toj oblasti zadire u samu srž tržišne konkurencije, naročito cenovne, ocenila je Komisija.

Proizvodnju i preradu sirove nafte i proizvodnju derivata nafte u Srbiji obavlja samo Naftna industrija Srbije (NIS). Time je NIS učinio neisplativim dalju preprodaju tih derivata, uskrativši svojim konkurentima bilo kakvu zaradu na veleprodajnom nivou.

Šverc vodenim putevima

Na benzinskim pumpama u Srbiji gorivo je najskuplje u regionu, pa se građanima Srbije očigledno isplati da se podsete stare prakse – šverca benzina. Trase su slične, a ni modeli krijumčarenja se ne razlikuju mnogo.

To dokazuje i poslednje hapšenje u okolini Požarevca, na obali velike Morave. Policija je postavila zasedu, i usred noći na delu uhvatila Radišu M. (47) i Danijela S. (27), iz Batovca, zbog krijumčrenja nafte. Njiih dvojica su u zemlju ukopala i lišćem i granama kamuflirala cisternu nafte.

Izveštaj Uprave carina pokazuje da ovo nije usamljen slučaj.

Od početka godine pripadnici Uprave carina otkrili su oko 40 slučajeva krijumčarenja nafte, u kojima je zaplenjeno ukupno 60 tona goriva, kao i prevozna sredstva u kojima je ono transportovano.

Rastući trend nameta

Posmatrano u odnosu na 2008, maloprodajne marže su imale rastući trend, što je posebno karakteristično kod evro dizela u 2010. Uvoz evrodizela tokom celog posmatranog perioda je bio slobodan, pa se veleprodajna cena nalazila znatno ispod maksimalno propisane, sa jedne strane, dok je maloprodajna cena bila određena u maksimalnom iznosu.

Tok Dunava kroz našu zemlju karakterističan je po pokušajima krijumčarenja nafte: Smederevo, Kostolac, Ram, Grocka, Vinča, Pančevo, Banovci, Surduk, Slankamen, Bačka Palanka, Novi Sad, Beška... Najveći broj pokušaja ipak se dešava na sidrištima poput Smedereva i Pančeva, jer tu brodovi ostaju i po nekoliko dana.

Iz brodskih rezervoara na ulicu

Domišljatost krijumčara ume da zapanji. Kad je gorivo u pitanju, valja znati da brodovi imaju pravo na tzv. pogonsko gorivo koje ne podleže plaćanju dažbina i akciza, tako da se tu stvara prostor za manipulacije.

Dešavalo se da carinici u rezervoaru nađu cigle na dnu, a da pri tom u brodskim knjigama zateknu zavedene druge količine goriva od onoga što je realno. Često se manipuliše i pređenim razdaljinama, pa u knjigama piše da su prešli određenu destinaciju, a da se to zapravo nije dogodilo.

Na taj način prokrijumčareno gorivo završava na ulici, u dvolitarskim plastičnim flašama, i to uglavnom – razređeno sa vodom. Cena prati kvalitet – za 10 do 20 odsto jeftinije nego na pumpi.

Atanacković: Drastično smanjena potrošnja

Vlada Srbije je početkom ove godine, pod pritiskom EU, liberalizovala domaće tržište naftnih derivata. Iako je tim usiljenim postupkom donekle ublažen monopol NIS-a, ova mera očigledno nije dala rezultate koje potrošači s pravom zahtevaju. Vožnja automobila u Srbiji je luksuz, a ta činjenica nagoni mnoge da se „snađu“.

Lož ulje umesto dizela

Vozači u Srbiji ove godine su u svoja vozila, osim goriva, sipali i desetine hiljada litara baznih ulja, sirovinu za proizvodnju industrijskih i motornih ulja i maziva, a mislili su da kupuju dizel. Naftaši i poznavaoci prilika u ovom sektoru tvrde da je uvoz baznih ulja u prvih šest meseci sa prošlogodišnjih 25.000 tona povećan na 140.000 tona.

- Te sirovine nisu opterećene akcizom, a mogu da se prodaju kao dizel. Zbog toga su bazna ulja izvor dobre zarade, najčešće za male uvozničke firme i vlasnike benzinskih pumpi. Ovakav dizel nije dobar za motore jer ne sagoreva dobro i može da naudi mašini – upozorava Atanacković.

- Cena goriva je kod nas je skuplja nego u regionu, naročito u odnosu na Bosnu i Hercegovinu – objašnjava za S media portal predsednik udruženja „AD Nafta“ Nebojša Atanacković. - Razlog tome treba tražiti u delimičnom monopolu NIS-a, ali i u visokim porezima.

Atanacković (koji je vlasnik lanca benzinskih pumpi) tvrdi da se građani Srbije osetno manje snabdevaju gorivom:

- Potrošnja goriva je drastično smanjena u odnosu na prošlu godinu. To je i logično jer, sa jedne strane, rastu cene i drugih artikala, sve se teže živi, malo se putuje... Građani retko pune rezervoare.

Naš sagovornik smatra da bi država trebalo da smanji poreska zahvatanja, kako bi pomogla građanima, iako je teško tako nešto očekivati u kriznom periodu.

- Sve države koje imaju problema sa budžetom najpre posežu za povećanjem nameta. Imamo primer Grčke koja je obećala da će nešto štedeti, a onda je najpre povećala namete na cenu goriva! Proizvodne cene su svuda manje-više iste, tako da je razlog zbog kog je gorivo u regionu jeftinije nego kod nas, jedino u poreskim nametima – zaključuje Atanacković.

Jelena Brkić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.