Slabljenje dinara poskupelo gorivo

Izvor: B92, 04.Jul.2011, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slabljenje dinara poskupelo gorivo

Beograd -- Ako je bilo realno očekivati nove više cene domaćeg goriva, vozače u Srbiji je ovih dana neprijatno iznenadilo poskupljenje benzina iz uvoza.

Nakon izjednačavanja akciza građani nisu "ni u snu" pomišljali da će paralelno sa domaćim poskupeti i uvozni naftni derivati.

Vlasnici benzinskih pumpi ističu da povećanje cena uvoznih goriva nema nikakve veze sa povećanjem akciza već da razloge treba tražiti u padu kursa dinara u odnosu na evro i dolar i odmeravanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snaga konkurencije.

Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih pumpi kaže da je istovremeno poskupljenje domaćeg i goriva iz uvoza koincidencija i da se takve stvari dešavaju. On navodi da su skočile cene naftnih derivata iz uvoza, jer je došlo do jačanja kursa dolara i evra što je dovelo i do povećanja nabavnih cena.

Podsećanja radi, 23. juna, zbog usklađivanja akciza, poskupeli su benzini koji se proizvode u domaćim rafinerijama. Novi cenovnici formirani su nakon što je država donela odluku da za sve vrste motornih benzina akciza iznosi 49,5 dinara po litru a za dizel goriva akciza 37 dinara po litru.

"Zbog toga su vlasnici pumpi u Srbiji bili prinuđeni da povećaju maloprodajne cene goriva iz uvoza. Takođe, cena benzina zavisi i od toga na kom mestu se nalazi prodajni objekat. Dakle, cena zavisi od konkurencije, odnosno od toga da li u blizini pumpe postoje i druge ili ne. Frekventnost lokacije isto tako utiče na formiranje maloprodajne cene", objašnjava on.

Sa njegovim mišljenjem u potpunosti se slaže Nebojša Atanacković, predsednik Upravnog odbora Nafta a.d. On navodi da su cene naftnih derivata iz uvoza su skočile što je dovelo i do povećanja maloprodajnih cena tih goriva u Srbiji.

"Kod nas na tržištu derivata sada postoji konkurencija i sigurno je da bi vlasnici benzinskih pumpi zadržali stare niže cene ili ih čak i spustili da je postojala mogućnost za tako nešto. Verujem da su pumpadžije jednostavno bile prinuđene na nove maloprodajne cene jer su nabavne cene skočile", ističe Atanacković.

Inače, činjenica da pumpadžije nemaju obavezu da saopštavaju cene naftnih derivata na svojim prodajnim objektima i da su cene istog proizvoda različite od pumpe do pumpe u zavisnosti od njene lokacije predstavljaju veliki problem vozačima u potrazi za najjeftinijim benzinom.

Primera radi Lukoil, gorivo premium MB na benzinskim pumpama na autoputu prodaje po 133,4 dinara po litru a na ostalim benzinskim stanicama tri dinara jeftinije 130,4 dinara. Cena litra dizela D2 na autoputu je kod tog prometnika 128,4 dinara a na ostalim pumpama 125 dinara. Cena evrodizela na autoputu je 138 a na ostalim pumpama 133 dinara.

Litar evropremijuma MB95 na autoputu košta 138,9 dinara a na sporednim putevima je jeftiniji i košta 136,5 dinara. Različite cene istih proizvoda praktikuju i drugi vlasnici benzinskih pumpi. Najviše cene koje pumpadžije drže na svojim prodajnim objektima su 138 dinara po litru za evrodizel, 128,4 dinara za D2, 133,4 dinara za BMB95 i 138,9 dinara po litru za evropremijum.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.