Škundrić : Država će reagovati ako naftne kompanije izađu iz tržišnih okvira

Izvor: Blic, 23.Feb.2012, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić : Država će reagovati ako naftne kompanije izađu iz tržišnih okvira

Vlada Srbije će preduzeti odgovarajuće mere ukoliko naftne kompanije koje posluju u Srbiji, prilikom formiranja cena goriva, izađu iz tržišnih okvira, izjavio je danas Petar Škundrić, savetnik premijera Srbije za energetiku.

On je pozvao sve naftne kompanije, uključujući i Naftnu industriju Srbije, da vode računa o svojoj cenovnoj politici i da imaju u vidu ukupno ekonomsko i finansijsko stanje u Srbiji, standard građana i uticaj rasta cena goriva na funkcionisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << privrede.

- Ukoliko se izađe iz normalnih tržisnih okvira moja sugestija premijeru Srbije će biti da se određenim merama stvari sankcionišu i dovedu u normalne okvire - rekao je Škundrić posle Skupštine Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

On nije mogao da precizira koje mere Vlada Srbije planira da preduzme u tom slučaju i da li Vlada razmišlja o ograničenju marži na naftne derivate, ali je naglasio da za sada nije došlo do narušavanja normalnog tržišnog poslovanja i poremećaja na tržištu.

- Postoje realni tržišni parametri i zakonitosti koji određuju formiranje cena naftnih derivata. Ukoliko cene goriva ne bi pratile cene sirove nafte i ostale parametre koji utiču na formiranje cena naftnih derivata, kao što je preradjivačka cena, država bi tada morala da interveniše - rekao je Škundrić.

On je istakao da Vlada Srbije svakodnevno prati i analizira cenovnu politiku naftnih derivata u zemlji.

Škundrić je ukazao i da bi cene goriva u Srbiji bile više za oko 12 dinara da su formirane po staroj formuli po kojoj je Vlada odredjivala maksimalne cene goriva, a da su formirane po mediteranskoj formuli gorivo bi bilo skuplje za oko šest dinara u odnosu na cene koje danas imamao.

Cene u Srbiji nisu najviše u regionu i ovog trenutka samo Bugarska i Rumunija imaju niže cene naftnih derivata od Srbije, ukazao je Škundrić i naveo da su zahvatanja države kroz akcize, kao i marže kompanija u proseku u regionu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Srbije najavila mjere ako cijene goriva izađu iz tržišnih okvira

Izvor: Capital.ba, 23.Feb.2012

BEOGRAD, Vlada Srbije preduzeće odgovarajuće mjere ukoliko naftne kompanije koje posluju u Srbiji, prilikom formiranja cijena goriva, izađu iz tržišnih okvira, rekao je danas savjetnik premijera Srbije za energetiku Petar ..

Nastavak na Capital.ba...

Nema ograničenja marži na gorivo

Izvor: Politika, 23.Feb.2012

Petar Škundrić, savetnik premijera, pozvao sve naftne kompanije da vode računa o cenama i standardu građana..Vlada Srbije preduzeće sve što je potrebno ako naftne kompanije prilikom formiranja cena goriva izađu iz tržišnih okvira, a moja sugestija premijeru biće da se određenim merama problem...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.