RZS objavio podatke o inflaciji u Srbiji; NBS: Dodatno usporavanje

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 14:31

RZS objavio podatke o inflaciji u Srbiji; NBS: Dodatno usporavanje

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u Srbiji u maju su, u odnosu na april, u proseku povećane za 0,9 odsto.

Potrošačke cene u maju u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 14,8 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene u maju su u poređenju sa decembrom 2022. godine povećane za 5,3 procenta.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u maju su u odnosu na april zabeležena povećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cena stanovanja, vode, struje, gasa i ostalih goriva 2,6 odsto, odeće i obuće 1,7 odsto, hrane i bezalkoholnih pića 1,4 odsto, usluga restorana i hotela 1,3 odsto.

Povećanja su zabeležena i u oblasti zdravlja 0,7 odsto, zatim alkoholnih pića i duvana 0,4 odsto i rekreacije i kulture 0,3 odsto.

Pad cena je zabeležen u transportu i iznosio je 1,7 odsto i u sektoru komunikacija 0,1 odsto, dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.

Međugodišnja inflacija je dodatno usporila i u maju iznosila 14,8 odsto, što je u skladu sa ranijim procenama Narodne banke Srbije, a bazna inflacija - po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta usporila je u nešto većoj meri u odnosu na ukupnu i u maju se našla na nivou od 10,4 odsto, objavila je centralna banka.

Kada je reč o mesečnoj inflaciji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ona je u maju iznosila 0,9 odsto, što je sporije u odnosu na prosečnu mesečnu inflaciju u periodu januar-april (1,1 odsto).

Mesečnu dinamiku rasta inflacije obeležile su ranije najavljena poskupljenja električne energije i gasa, kao i rast cena neprerađene hrane. U suprotnom smeru su delovale niže cene naftnih derivata i usluga, navodi NBS.

Cene neprerađene hrane su u maju porasle za 2,9 odsto, vođene višim cenama povrća i mesa.

Rast cena prerađene hrane u maju iznosio je 0,6 odsto i bio je znatno niži u odnosu na prosečna ostvarenja tokom prvog tromesečja, što ukazuje da je verovatno došlo do smanjenja troškovnih pritisaka na tržištu osnovnih životnih namirnica.

Posmatrano u odnosu na maj 2022. godine, cene hrane i bezalkoholnih pića su porasle za 23,2 odsto.

Cene energenata su, pod uticajem pomenutih poskupljenja električne energije i gasa, na mesečnom nivou porasle za 1,5 odsto.

Rast cena energenata je ublažen nižim cenama naftnih derivata i daljim padom cena čvrstih goriva.

Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata je u maju bio niži od rasta ukupne inflacije i iznosio je 12,5 odsto, pri čemu su cene naftnih derivata nastavile da doprinose usporavanju ukupne međugodišnje inflacije.

Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije su u maju zabeležile mesečni rast od 0,4 odsto, što je najniža mesečna stopa rasta od početka godine.

Usporavanju mesečne dinamike rasta bazne inflacije u najvećoj meri doprinele su niže cene usluga.

Međugodišnje posmatrano, bazna inflacija je u maju iznosila 10,4 odsto, a njenom nižem nivou od ukupne inflacije značajno doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.

Prema aktuelnoj projekciji, NBS očekuje da će inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, uz znatniji pad u drugoj polovini tekuće godine.

Ulazak inflacije u granice cilja od 3±1,5 odsto očekuje se polovinom 2024. godine.

U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, smanjenje troškovnih pritisaka u poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, rešavanje problema sa zastojima u globalnim lancima snabdevanja, usporavanje uvozne inflacije, kao i dolazak nove poljoprivredne sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.