Izvor: RTS, 09.Feb.2022, 16:13

Prženi krompirići moraju da poskupe - ne mogu se spremati na sveći

Belgijsko nacionalno jelo, prženi krompirići, moraće nakon mnogo vremena da poskupi. Razlog su inflacija i cene goriva, a proizvođači poručuju: "Ne možete pržiti krompiriće na sveću!"
Belgijsko nacionalno jelo - prženi krompirići, koji se prodaju iz kamiona i kioska širom zemlje, na nekim mestima već je poskupelo.

Prema podacima iz decembra, inflacija u Belgiji je bila 6,6 odsto na godišnjem nivou. Šta o poskupljenju kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednik Nacionalnog sindikata proizvođača pomfrita, koji okuplja 4.600 preduzeća?
"Pomfrit je važan proizvod za Belgiju. Nikome ne odgovara kada poskupi za 10 do 20 evrocenti po porciji, ali moramo da pratimo tržište. Ne možemo da utičemo na cenu energije, nafte i radnika. Sve je poskupelo", kaže predsednik Sindikata Bernar Lefevr.
Svi koji prave ovaj specijalitet nadaju se da će kupci razumeti njihove razloge jer se cene dugo nisu menjale. Očekuje se povećanje od 10 odsto, koje će dodati 20 evrocenti po porciji.
"Potreban nam je gas da napravimo pomfrit... Ne možete pržiti krompiriće na sveću", poručuju proizvođači.
Cena pomfrita je, kako kažu, simbolična pa se proizvođači nadaju da, ipak, neće izgubiti stalne mušterije.
Zavisno od porcije i proizvođača, porcija košta od jedan i po do dva evra.  
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mora da poskupi: "Ne može se spremati na sveći"

Izvor: B92, 09.Feb.2022

Belgijsko nacionalno jelo, prženi krompirići, moraće nakon mnogo vremena da poskupi...Razlog su inflacija i cene goriva, a proizvođači poručuju: Ne možete pržiti krompiriće uz sveću!..Belgijsko nacionalno jelo - prženi krompirići, koji se prodaju iz kamiona i kioska širom zemlje, na nekim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.