Produžili: Ograničene cene osnovnih namirnica i goriva do jula

Izvor: B92, 28.Apr.2022, 16:24

Produžili: Ograničene cene osnovnih namirnica i goriva do jula

Budimpešta -- Mađarska vlada odlučila je da produži ograničenje cena osnovnih namirnica i goriva do početka jula, objavio je premijer te zemlje Viktor Orban.

Orban je procenio da će cene rasti sve dok se rat u Ukrajini ne završi, prenosi hrvatski portal Dnevnik.

Suočena s visokom inflacijom, Orbanova vlada ograničila je sredinom novembra cene goriva, a u februaru je zamrznula i cene šećera, pšeničnog brašna, suncokretovog ulja, svinjskog buta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pilećih prsa i mleka sa 2,8 odsto masti, na nivou iz oktobra prošle godine.

Cene je trebalo da budu zamrznute tri meseca, ali vlada je zadržala mogućnost produženja kontrola.

Inflacija zahvaljujući merama nije dosegnula dvocifrenu vrednost, kao u drugim sredjeevropskim zemljama, ali u martu je, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena, ipak porasla na 8,6 odsto, premašivši prosek EU.

"U oba slučaja odlučili smo da produžimo naše mere kontrole cena do 1. jula", objavio je Orban u video-poruci na Fejsbuku.

"Cene rastu širom Evrope u prvom redu zbog rata (u Ukrajini) i tako će biti sve dok se rat ne završi", naglasio je mađarski premijer.

"Ne možemo samo da sedimo prekrštneih ruku", rekao je, dodavši da će cene biti zamrznute na nivou koju su dostigle sredinom oktobra prošle godine.

Ograničenje cena goriva, daleko ispod aktuelnih tržišnih nivoa, uzrokovalo je gubitke naftnoj i gasnoj grupi MOL, vlasnici jedine rafinerije u Mađarskoj.

Predsednik uprave i izvršni direktor MOL-a Zolt Hernadi izjavio je u sredu da je vlada morala da reaguje na nagli rast cena energije, dodavši ipak da privremene mere moraju biti povučene u srednjoročnoj perspektivi.

Mere ne mogu dugo ostati na snazi jer će resursi biti iscrpljeni, dodao je Hernadi na skupštini akcionara u sredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.