Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2012, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevoznici u RS najavljuju blokadu puteva

BANJALUKA -

Postoji mogućnost da oko 10.000 vozila blokira puteve u Republici Srpskoj (RS), ukoliko Vlada RS ne preduzeme mere da se smanji rekordno visoka cena goriva, izjavio je danas u Banjaluci predstavnik prevoznika Nikola Grbić.

Prevoznici su zatražili sastanak sa premijerom RS Aleksandrom Džombićem, predstavnicima Ministarstva saobraća i veza i finansija i Privredne komore, s ciljem donošenja mera kako bi se korigovale cene goriva, dodao je Grbić, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je predsednik Udruženja prevoznika u RS za unutrašnji i međunarodni transport.

Iz Vlade RS prevoznicima je odgovoreno da će na sastanku, zakazanom za 27. mart, prisustvovati samo ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović, posle čega su u ovom udruženju naveli da se takvom sastanku neće odazvati.

Umesto toga, najavio je Grbić, prevoznici će do kraja sedmice održati sastanak s predstavnicima taksi-vozila, poljoprivrednicima i vlasnicima autobusa, posle čega je moguća blokada puteva u RS.

Iz Udruženja zahtevaju da cena goriva za prevoznike, taksiste i poljoprivrednike bude snižena na 2,20 konvertibilnih maraka (oko 1,12 evra) i da Vlada osigura određenu vrstu subvencije za privredne kategorije.

Iz Vlade RS poručili su da nemaju "manevarski prostor" kako bi se smanjio rast cena goriva u RS.

Početkom meseca predstavnici Udruženja prevoznika u RS su jedan dan bojkotovali da sipaju gorivo na domaćim benzinskim pumpama, pokušavajući da upozore na visoke cene naftnih derivata.

Pre dva dana gorivo je u RS ponovo poskupelo.

Cene goriva su u proseku porasle za četiri feninga, čime je premašena rekordna cena naftnih derivate iz 2008. godine.

Za litar super plusa je sada potrebno izdvojiti 2,55 konvertibilnih maraka (oko 1.30 evra), bezolovnog benzin 95 2,45 KM (oko 1.25 evra), dizela euro četiri 2,48 KM (1.27 evra), dok je cena dizela euro pet 2,49 KM (oko 1,27 evra).

Od početka 2012. godine gorivo je u RS poskupljivalo četiri puta, poslednji put krajem februara.

Vlasnici benzinskih pumpi u RS pravdaju se da su cene goriva veće zbog stalnog rasta cena nafte na svetskim berzama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.