Poskupljuju ulje, šećer i brašno

Izvor: S media, 21.Maj.2010, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupljuju ulje, šećer i brašno

Građane Srbije u narednom periodu čeka novo stezanje kaiša! Zbog rasta kursa evra i skoka cena goriva, cene ulja uskoro će biti korigovane za sedam do 10 odsto, šećera za dinar-dva po kilogramu, dok će cene brašna i testenina po završetku žetve biti povišene za oko 10 odsto. Samim tim očekuje se i poskupljenje hleba, ali i svih ostalih pekarskih proizvoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << najavljuju proizvođači

Na poslednju korekciju cena goriva, od oko četiri dinara po litru, ali i nagli skok kursa evra, usled koga je jedan evro dostigao vrednost od više od 100 dinara, prvi su reagovali pijačni prodavci koji su, da bi poslovali rentabilno, cene svojih proizvoda odmah korigovali za oko 20 odsto.

Međutim, da više cene voća i povrća neće biti i jedni udar na kućni budžet potvrđuju proizvođači osnovnih životnih namirnica, koji najavljuju da će zbog kursa i cena goriva u narednom periodu i oni morati da koriguju svoje cene.

Prvo na udaru, biće ulje, jer uljari već sada pripremaju nove cenovnike. Aleksa Janičić, generalni direktor uljare "Banat" iz Nove Crnje, kaže za "Blic" da zbog rasta cena goriva i skoka kursa evra potrošači uskoro mogu da očekuju novo poskupljenje ulja, i to za sedam do 10 odsto po litru.

Sledi šećer, čija će cena prema rečima Ljubiše Radenkovića, direktora šećerane "Te-To" iz Sente, najverovatnije porasti za dinar-dva po kilogramu.

- Šećer je roba sezonskog karaktera, pa njegova cena od maja do septembra raste, a od septembra do februara pada. Kako mu sada kreće sezona bolje prodaje, očekuje se i njegovo poskupljenje. Veći skok cena, međutim, treba očekivati od septembra, kada počinje njegova nova proizvodnja, u koju će sigurno biti ukalkulisan rast cena goriva i skok kursa evra, pre svega zbog toga što gorivo u proizvodnji šećera učestvuje sa 20 odsto - objašnjava Radenković.

Korekcije cena najavljuju i mlinari. Dejan Pilja, direktor prodaje u kompaniji "Žitko" koja je jedna od najvećih mlinskih kompanija u Srbiji, kaže da se na poskupljenje brašna i testenina može računati po završetku žetve, što je za oko mesec i po dana.

- Tek kada prikupimo žito, znaće se pravo stanje. Kako stvari stoje svi naši proizvodi, brašno, testenine i sirovine za proizvodnju piva, tada će poskupeti za nepunih 10 odsto - kaže Pilja.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.