Poskupeo hleb u Nišu

Izvor: RTS, 07.Feb.2019, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupeo hleb u Nišu

Hleb u Nišu od danas je skuplji za 5 dinara. Ovu odluku niški pekari, u dogovoru sa ostalim pekarama koje snabdevaju Niš osnovnom životnom namirnicom iz okolnih mesta, doneli su nakon ukidanja Uredbe o ograničenju cene hleba od brašna tipa 500.
Veknu hleba od 500 grama umesto dosadašnjih 30, Nišlije plaćaju 35 dinara.
"S obzirom da je sve poskupelo možda je ovo i realna cena". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Jeste opterećenje za budžet, za četvoročlanu porodicu pogotovo".
"Ne bi trebalo da poskupi, ali kako e sve skočilo, brašno i gorivo, realno je da poskupi i hleb", kažu potrošači u Nišu.

Linearno za 5 dinara poskupele su i ostale vrste hleba od brašna tipa 500 - vekne od 300 i od 400 grama i rezani beli hleb.
"Pekari su pravili gubitak sa cenom od 30 dinara. Glavni razlog za poskupljenje hleba je poskupljenje brašna sa 23 na 33 dinara, znači za deset dinara, zatim poskupljenje električne energije u najavi za 20% za industrijsku proizvodnju.Bratislav Vukadinović", kaže predsednik Unije pekara Niša.
"I dalje je to ispod cene određene Uredbom. Smatram da ovo nije poskupljenje, već samo usaglašavanje cena u pojedinim delovima Srbije gde je konkurencija velika" ističe Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.

U Centru za zaštitu potrošača Forum smatraju da je ovo poskupljenje neopravdano.
"Ako je zbog cene brašna koje poskupelo, oni to kompenzuju kroz cene peciva, tako da nema opravdanja da se povećaju cene hleba", kaže Jovan Jovanović", Centar za zaštitu potrošača Forum Niš.
U većini gradova hleb se prodaje po starim cenama. One krljevačkim pekarima nisu isplative, ali ne najavljuju poskupljenje.
"Mnogo proizvodjača hleba ima, trgovci to koriste i imaju veliku maržu, tako da cenu oni diktiraju, a ne mi kao proizvodjači", ističe Milan Tomić, pekar iz Kraljeva.
U Kruševcu i Čačku ne isključuju mogućnost poskupljenja u narednom periodu, dok su u Užicu cenu osnovne životne namirnice podigli i pre ukidanja Uredbe.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.