Izvor: B92, 10.Maj.2010, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo skuplje gorivo?

Beograd -- Prema nekim procenama gorivo bi na pumpama u Srbiji u noći između utorka i srede moglo da poskupi za oko 4 dinara po litru.

Nebojša Atanacković iz AD Nafte za B92 kaže da su trenutne prognoze da je maloprodajna cena od poslednje promene skočila za oko sedam odsto. To znači da bi gorivo na pumpama u Srbiji u noći između utorka i srede moglo da poskupi za oko 4 dinara po litru. Razlog za toliko poskupljenje je novi način utvrđivanja cene.

Atanacković >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podseća da je Vlada nedavno donela odluku da se presek cena radi na mesec dana a ne na 15 dana kao do sada. Takođe, cena se menja ukoliko sirova nafta na svetskom tržištu poskupi za 3, 5 odsto , a ne kao ranije kada se korekcija vršila posle 3 odsto poskupljenja.

" Sad ima veća poskupljenja ili pojeftinjenja. Sada ne postoje više mala pojeftinjenja nego je potrebno da dođe na tri i po odsto rafinerijske cene, a onda poskupljenje biva, otprilike 3.5 do 4 dinara”, kaže Atanacković.

Ako se obistine ove prognoze, benzin će od srede ujutro koštati 118,70 dinara za litar, dok će maksimalna cena evrodizela biti 119 dinara. Privatni naftaši procenjuju da je promet na pumpama opao za trećinu i ponavljaju da je jedini način da se gorivo pojeftini smanjenje akciza.

Sa druge strane, pred novo poskupljenje cena goriva, ministarka finansija Diana Dragutinović je poručila da ne podržava smanjenje akciza. Podsetimo da je još u martu formirana radna grupa koja analizira naftno tržište u Srbiji.

Na stolu Ministarstva finansija već se nalazi predlog Ministarstva energetike da se smanje akcize na gorivo za minimum 10 posto. Ministarka finansija međutim kaže da to može biti samo deo poreske reforme.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gorivo od subote skuplje 4,2 dinara po litru

Izvor: NaDlanu.com, 10.Maj.2010

BEOGRAD, 10. maja 2010. (Beta) - Gorivo u Srbiji trebalo bi da od subote poskupi u proseku 4,2 dinara po litru, odnosno 3,8 odsto, najavilo je u ponedeljak Ministarstvo za energetiku Srbije. Maksimalne dozvoljene cene za motorne benzine biće više u proseku za 3,8 dinara po litru, odnosno 3,23 odsto,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.