Oticanje gasa na račun distributera

Izvor: Politika, 02.Nov.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oticanje gasa na račun distributera

Odluka Agencije za energetiku da privatnim distributerima gasa gubitke na mreži (oticanje gasa iz cevi), a koje je plaćao krajnji kupac, sada prizna najviše do 3,3 odsto, iako su oni išli i do 10 procenta, uvela je konačno red u cenovnu politiku privatnih distributera. Zbog toga su cene plavog goriva danas neuporedivo ujednačenije nego što je to bilo do pre godinu ili dve.

Distributivna razlika ili popularna „marža”, koja obuhvata troškove distribucije i trgovine na malo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svedena je na 14 do 21 odsto od ukupnog računa ili oko 19 procena prosečno za sve distributere (bez „Srbijagasa” i „Jugorosgasa” koji nisu uporedivi zbog strukture kupaca).

To znači da 81 odsto ukupnog prihoda distributera ide na nabavku gasa od „Srbijagasa”, objašnjavaju u Agenciji za energetiku.

Posle najnovijeg poskupljenje gasa od 10, odnosno 15 procenata, domaćinstva priključena na distributivnu mrežu „Jugorosgasa” (ćerke firme „Gasproma”) plaćaće kubik gasa najjeftinije – 36,8 dinara bez PDV-a. Reč je, inače, o preduzeću za koje se odavno spekuliše da ima vrlo visoke marže zbog kojih je gas u Srbiji najskuplji.

Kubik kod „Srbijagasa” – Novi Sad košta 37,8 dinara, a „Resava gasa” iz Svilajnca 37,6 dinara. Za domaćinstva koja gasom snabdevaju „Beogradske elektrane” kubik će koštati 42 dinara, koliko će plaćati i potrošači priključeni na mrežu Novi Sad – gas.

Cene za domaćinstva „Srbijagasa” i „Resava gasa” niže su od ostalih i zbog toga što se kod ovih preduzeća novim cenama koriguju neki u dosadašnjoj ceni priznati troškovi, koji se nizu pokazali opravdanim.

U Agenciji za energetiku ističu da je broj distributera nesrazmerno veliki u odnosu na broj kupaca i obim potrošnje gasa u Srbiji, patreba ići na ukrupnjavanje ili smanjivanje broja privatnih distributera, čemu će doprineti i nemogućnost prenošenja povećanih troškova na kupce.

Agencija za energetiku je uvela mere, odnosno penale za nisku iskorišćenost mreža, što će dodatno „koštati” svakog nesavesnog distributera. Tarife za korišćenje distributivnih mreža u Srbiji osetno su niže nego u drugim zemljama, podsećaju u Agenciji.

J. Petrović

--------------------------------------------------------------

Ba­ja­to­vić:Do­volj­no ga­sa za grej­nu se­zo­nu

Som­bor – Snab­de­va­nje do­ma­ćin­sta­va i pri­vre­de ga­som u na­red­noj grej­noj se­zo­ni bi­će pot­pu­no sta­bil­no, upr­kos to­me što je nje­go­va ce­na, i po­sle po­sku­plje­nja, i da­lje ni­ža od eko­nom­ske, iz­ja­vio je ju­če ge­ne­ral­ni di­rek­tor „Sr­bi­ja­ga­sa” Du­šan Ba­ja­to­vić.„Teh­nič­ki, fi­nan­sij­ski i po ko­li­či­na­ma ga­sa, uti­snu­tim u skla­di­štu u Ba­nat­skom Dvo­ru, pot­pu­no smo sprem­ni da grej­nu se­zo­nu do­ve­de­mo do kra­ja bez ne­sta­ši­ca”, re­kao je on u iz­ja­vi no­vi­na­ri­ma, na­kon po­se­te no­voj to­pla­ni u Som­bo­ru.

Pre­ma nje­go­vim re­či­ma, tre­nut­na ce­na ga­sa na svet­skom tr­ži­štu je 525 do­la­ra po kub­nom me­tru, a iz­nos ko­ji mi pla­ća­mo pri­li­kom uvo­za na Be­re­go­vu je za 20 od­sto ve­ća od pro­daj­ne ce­ne.„’Sr­bi­ja­gas’ pri­hva­ta ulo­gu ko­ju mu je do­de­li­la vla­da u spro­vo­đe­nju so­ci­jal­ne po­li­ti­ke i ne mo­že­mo da do­zvo­li­mo da pri­vre­da sta­ne, a gra­đa­ni se smr­za­va­ju”, uka­zao je Ba­ja­to­vić.

On je po­no­vio da grad­ske to­pla­ne du­gu­ju „Sr­bi­ja­ga­su” iz­me­đu pet i se­dam mi­li­jar­di di­na­ra za pro­šlu se­zo­nu, ali da će i da­lje do­bi­ja­ti gas po naj­ni­žoj ta­ri­fi.„Vla­da Sr­bi­je je odo­bri­la no­vo za­du­ži­va­nje „Sr­bi­ja­ga­sa” od 190 mi­li­o­na evra, što pred­sta­vlja pro­jek­to­va­ni gu­bi­tak kom­pa­ni­je upra­vo zbog ovog ras­ko­ra­ka u ce­ni ga­sa”, za­klju­čio je Ba­ja­to­vić.

Tan­jug

objavljeno: 03.11.2011.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.