Opel Corsa LPG ecoFLEX

Izvor: B92, 05.Jul.2011, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opel Corsa LPG ecoFLEX

Opel sada u svojoj ponudi ima Corsu LPG ecoFLEX, a za bližu budućnost najavljuje LPG (TNG-tečni naftni gas) verzije Merive, Astre, Zafire Tourer i Insignije.

"Nezavisno od godišnje kilometraže i upotrebnog profila vozila, cene goriva se mogu smanjiti za oko 40% sa LPG-jem. Takođe, sve ide u korist ekološke strane vozila: emisija CO2 pri radu LPG-ja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je do 15% niža nego u istim modelima koji koriste benzin", ističu iz Opela.

Nova Corsa 1.2 LPG ecoFLEX proizvodi 61 kW/83 KS u LPG režimu (i 63 kW/85 KS pri upotrebi benzina). Ovaj model sa 3 vrata, proizvodi 110 g/km CO2, a u verziji sa 5 vrata emituje 115 grama.

Ostala četiri LPG ecoFLEX modela koja treba da uslede zasnovana su na 1,4-litarskim turbo benzinskim motorom.

Svi Opelovi LPG ecoFLEX modeli ispunjavaju Euro 5 emisione standarde i funkcionišu bivalentno – sa LPG i benzinom. To znači da je domet od 1.100 km do 1.500 km moguć sa punim rezervoarima benzina i LPG-a. Promena režima (LPG na benzin i obrnuto) se dešava automatski ili preko tastera za podešavanje.

"Opelovi LPG sistemi su podvrgnuti standardnim testovima i pregledima, koji predupređuju svaki povećan rizik od požara. Pored toga, sprovedeni su i sveobuhvatni testovi i testovi sudara koji ispunjavaju posebne stroge kriterijume kompanije. Opelov LPG sistem je u potpunosti instaliran u delovima automobila koji su zaštićeni od sudara, i optimalno je integrisan u bezbednosnu strukturu vozila", naglašavaju iz nemačke auto-kompanije.

Akt Nemačke agencije za obnovljivu energiju (EEG) obezbeđuje poreske olakšice za LPG do 2018. godine. LPG će kao gorivo biti oporezovan sa 9,45 evrocenti po litru.

Trenutno ima preko 5,5 miliona automobila koji koriste LPG na evropskim putevima. Preko 400.000 vozila koristi 6.200 LPG pumpi u Nemačkoj. (Izvor: DVFG, Nemačka asocijacija za tečni gas).

Njihova prosečna cena po litru LPG-a je 0,72 evra, u poređenju sa cenom premijum benzina od preko 1,50 evra, što znači da potrošači LPG-a napune rezervoar upola cene. Čak i kada beleži nešto veću potrošnju pri upotrebi LPG-a, ušteda sa ovom vrstom goriva ipak dostiže oko 40%.

I poslednja, ali ništa manje važna prednost je povoljan porez na vozila u Nemačkoj. Vlasnik modela Corsa sa benzinskim motorom mora da plati 44 evra godišnje, dok je porez na LPG verziju 26 evra – tako da ušteda na porezu iznosi preko 40%.

Prva vožnja: Opel Corsa

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Opel Corsa LPG ecoFLEX

Izvor: AutoBlog, 05.Jul.2011

Opel lansira svoju novu LPG inicijativu sa Corsa LPG ecoFLEX modelom, koji već može da se naruči. LPG (TNG-tečni naftni gas) verzije modela Meriva, Astra, Zafira Tourer i Insignia će vremenom isto postati deo ponude.Sa ovim novorazvijenim modelima koji imaju Euro 5 sertifikat, Open nudi kompletno...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.