Oktobarski skok cena

Izvor: RTS, 30.Sep.2012, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oktobarski skok cena

Hrana, cigarete, sredstva za higijenu, neki su od proizvoda koji poskupljuju u oktobru. U većini gradova računi za grejanje će biti veći od 10 do 20 odsto. Poskupljuju i gorivo i cigarete.

Od 1. oktobra, porez na dodatu vrednost, umesto 18 odsto, naplaćuje se 20 odsto. Iako PDV na osnovne životne namirnice ostaje osam odsto i one će poskupeti.

Najviše će poskupeti ulje - od devet do 16 odsto, šećer - više od pet, meso - oko tri, mleko i mlečni proizvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - od dva do četiri odsto, a kućna hemija i sredstva za ličnu higijenu - od jedan i po do pet odsto.

Izmenama Zakona o akcizama od 1. oktobra akcize na dizel gorivo poskupeće za pet dinara, na 42 dinara po litru. Akcize na olovni benzin biće povećane na 55 dinara po litru, a na bezolovni benzin ostaće 49,6 dinara po litru, dok će akcize na tečni naftni gas biti povećane na 30 dinara po kilogramu.

Na lož-ulje koje se koristi kao gorivo za motorna vozila akciza će biti 42 dinara po litru, dok će u slučajevima kada se koristi za grejanje ili u poljoprivredi akciza biti 2,5 dinara po litru. Propisano je i da se akciza naplaćuje i na aditive za gorivo, i to u iznosu jednakom akcizi na derivat nafte u koji su dodati.

Sve u svemu, zbog povećanih akciza, cene derivata na pumpama biće veće od 3 do 10 dinara.

Zbog poskupljenja energenata, u većini gradova u oktobru će biti i veće cene grejanja - od 10 do 20 odsto.

Tako će, na primer, cene grejanja i gradskog prevoza u Beogradu biti veće za 18,5, odnosno 20 odsto. Nova cena grejanja za kvadratni metar stambenog prostora u prestonici iznosi 106,6 dinara uključujući i PDV, dok će pojedinačna karta u gradskom prevozu, umesto 60, koštati 70 dinara, a mesečnu markicu će zaposleni, umesto 2.680 plaćati 3.220 dinara.

Od 1. oktobra biće skuplje i cigarete jer je specifična akciza povećana sa 33 na 43 dinara po paklici, a drugi deo akcize, koji se plaća po vrednosti biće smanjen sa 34 na 33 odsto.

Jedino od ponedeljka pojeftinjuje je registracija vozila.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Evro dole - cene gore

Izvor: Radio Centar 987, 01.Okt.2012, 08:18

Oktobarski skok cena hrane, cigareta, sredstava za higijenu neki su od proizvoda koji poskupljuju u oktobru. U vecini gradova racuni za grejanje ce biti veci od 10 do 20 odsto. Poskupljuju i gorivo i ..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.