Od 1. januara formiranje cena goriva po novoj uredbi

Izvor: Studio B, 08.Dec.2010, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. januara formiranje cena goriva po novoj uredbi

U Srbiji će se od 1. januara naredne godine cene goriva formirati po novoj uredbi koja će koristiti najviše cene osnovnih naftnih derivata, rekla je predstavnica Ministarstva rudarstva i energetike Aleksandra Babić.

Aleksandra Babić je na okruglom stolu o liberalizaciji tržišta naftnih derivata, kazala da će nova uredba o cenama goriva biti doneta do kraja godine i primenjivaće se od 1. januara kada se otvara >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << tržište naftnih derivata u Srbiji.

Prema rečima Babićeve, sadašnja Uredba o formiranju cena naftnih derivata vezuje se za sirovu naftu, ali zbog otvaranja tržišta ona treba da se menja i prilagodi tržišnom poslovanju.

Ona je naglasila da će se u Srbiji, otvaranjem i liberalizacijom tržišta od 1. januara 2011. godine prodavati samo gorivo evropskog kvaliteta.

Uredba o načinu i uslovima uvoza i prerade nafte i derivata nafte u Srbiji je doneta 2001. godine u cilju suzbijanja sivog tržišta, stabilizacije priliva u budžet i obezbeđenja novca za rekonstrukciju rafineriskih postrojenja nakon bombardovanja.

Po toj Uredbi Naftna industrija Srbije (NIS) je bila u povlašćenom položaju kod uvoza motornog benzina, ulja za loženje i mazuta.

Predstavnica ministarstva trgovine Srbije Snežana Lukić kazala je na današnjem skupu da se važeća Uredba o načinu i uslovima uvoza nafte menjala nekoliko puta do sada i postepeno otvarala tržište naftnih derivata u Srbiji.

Ona je naglasila da će od 1. januara naredne godine, pored evro dizela i tečnog naftnog gasa biti moguć i uvoz motornog benzina i ostalih dizel goriva.

Prema njenim rečima, otvaranjem tržišta naftnih derivata, očekuje se bolji kvalitet goriva, a i potrošači će imati veću mogućnost izbora.

Ona nije mogla da precizira kako će se potpuna liberalizacija odraziti na cenu, navodeći da se očekuje da će "cene goriva biti niže i prihvatljivije".

Predstavnik tržišne inspekcije Slaviša Petković naglasio je da je promet naftnim derivatima ozbiljna delatnost i da je tržišna inspekcija spremna da uz pomoć carina, ministarstva energetike i unutrašnjih poslova Srbije promet derivata drži pod kontrolom.

Izvršni direktor NIS-a Oleg Šalimov kazao je da je liberalizacija tržšta naftnih derivata ozbiljan izazov za tu kompaniju koja se ozbiljno sprema za taj trenutak.

On je kazao da će rafinerije u Srbiji biti konkurencija stranim proizvođačima tek posle završetka modernizacije koja je u toku a koja se očekuje da bude završena 2012. godine.

Posle 2012. godine, kako je kazao svi derivati koji se proizvode u NIS-u biće evrokvaliteta.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država ograničava cene autogasa

Izvor: Blic, 08.Dec.2010

Država razmatra mogućnost ograničavanja cena tečnog naftnog gasa (TNG), koji se koristi u domaćinstvima i automobilima. Prodavci sada slobodno određuju koliko će koštati TNG, dok maksimalne cene ostalih vrsta goriva određuje država. Promene bi mogle da uslede sa usvajanjem nove Uredbe o cenama...

Nastavak na Blic...

Od 1. januara formiranje cena goriva po novoj uredbi

Izvor: EMportal, 08.Dec.2010

U Srbiji će se od 1. januara naredne godine cene goriva formirati po novoj uredbi koja će koristiti najviše cene osnovnih naftnih derivata, rekla je predstavnica Ministarstva rudarstva i energetike Aleksandra Babić.

Nastavak na EMportal...

OD 1. JANUARA FORMIRANJE CENA GORIVA PO NOVOJ UREDBI

Izvor: Kurir, 08.Dec.2010

BEOGRAD - U Srbiji će se od 1. januara naredne godine cene goriva formirati po novoj uredbi koja će koristiti najviše cene osnovnih naftnih derivata, rekla je predstavnica Ministarstva energetike, Aleksandra Babić...Ona je na okruglom stolu o liberalizaciji tržišta naftnih derivata, kazala da će...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.