Nove cene goriva

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 10:22

Nove cene goriva

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 183 dinara, a benzina evropremijum BMB 175 dinara.

Praktično, cena dizela je manja za 3 dinara, dok je benzin jeftiniji za 2 dinara. Prošlog petka cene goriva su bile ograničene na: litar evrodizela je koštao 186 dinara, a benzin evropremijum BMB 177 dinara. Cena goriva već duže vreme je stabilna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i iako se očekivalo da bi sezona i rast tražnje mogli da je "poguraju", usporavanja privreda širom sveta čini se da su prevagnuli.

Vlada Republike Srbije danas je inače i produžila trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 31. jula 2023. godine.

Cena nafte stabilna

Cene sirove nafte produžile su pad koji je počeo ranije ove nedelje pošto su strahovi od globalnog usporavanja preovladali zbog ograničenja prevelike ponude. Jutros Brent košta oko 74 dolara.

Primedbe predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela dodatno su povećale pritisak na tržišta. Pauel je ove nedelje rekao da vidi još najmanje dva povećanja kamatne stope do kraja godine.

U saopštenju se navodi da trenutni napori da se obuzda inflacija nisu uradili posao, što zauzvrat sugeriše da je situacija teža nego što su mnogi prvobitno verovali, uključujući i samog Pauela.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard sada je u izjavama umanjila zabrinutost zbog recesije u zoni evra, ali je poručila da je njen tim spreman da podiže kamatne stope bržim tempom — ako bude potrebno i ako inflacija nastavi da rast.

Očekuje se da će evrozona ove godine imati glavnu stopu inflacije od 6,8%, što je znatno iznad cilja ECB-a od 2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.