Nanočelik osvaja autoindustriju?

Izvor: B92, 02.Feb.2011, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nanočelik osvaja autoindustriju?

Izgleda da će čelik u autoindustriji za neko vreme biti zanemaren. Tome u prilog govori činjenica o porastu cena nafte i ekološkim normama koje se pooštravaju. Koji je sledeći dominantan materijal na automobilima?

Zbog niže potrošnje goriva i zadržavanja pasivne sigurnosti vozila na visokom nivou, proizvođači se već neko vreme okreću aluminijumu i kompozitnim materijalima. Čelik je težak, pa samim tim ne može da utiče na poboljšanje ekonomičnosti vozila.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Najveći proizvođač čelika na svetu, ArcelorMital, objavio je da je došao do nove vrste čelika - one kakvu svet još uvek nije video. Zahvaljujući nanotehnologiji, ova kompanija razvila je nanočelik.

Industrijski gigant očekuje da će ovakva tehnologija proizvodnje biti dostupna za dve do tri godine i da će proizvođaču automobila omogućiti da u proseku smanji težinu konstrukcije vozila za 85 kilograma.

Osim redukovanja težine konstrukcije, i druge komponente, kao što su motor ili kočnice, mogu biti olakšane. Drugim rečima, ukupna masa automobila u tom slučaju može biti znatno smanjena.

ArcelorMital je već predstavio novu vrstu čelika autokompanijama, međutim, još uvek se ne zna koja će od njih imati privilegiju da ga prva koristi. Priča se da će to možda biti Ford.

Ovaj gigant mislio je i na sigurnost. Naime, pri izradi komponenti potrebno je upotrebiti mnogo manje nanočelika nego postojećih materijala. Na primer, tehnika izrade krovnih A nosača u poslednje vreme dovela je do toga da zbog debljine predstavljaju sigurnosni problem, jer stvaraji mrtav ugao.

Ovom tehnologijom autoproizvođači mogli bi da stvore vozilo od čelika teško kao ono izrađeno od aluminijuma, sa većom torzijskom krutošću i po nižoj ceni. Čelik je u prednosti u odnosu na aluminijum, jer se jednostavnije popravlja i efikasnije reciklira.

Međutim, proizvođači aluminijuma kao da su načuli šta se kuva u nano loncu, pa su poslednjih godina radili na ojačanju svog materijala. Naime, uskoro bi trebalo da se pojave aluminijumski paneli ojačani ugljeničnim vlaknima.

Lotus: Toyota Venza na dijeti
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.