Makedonija najjeftinija za život, ali zarade najniže

Izvor: S media, 14.Avg.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija najjeftinija za život, ali zarade najniže

Hleb se u Makedoniji prodaje po ceni od 27 do 30 denera, odnosno od 0,44 do 0,50 evra, a u Sloveniji 0,74 evra

Troškovi života u državama bivše Jugoslavije najveći su u Sloveniji, a najniži u Makedoniji, pokazala je analiza internet portala "Profitiraj".

Prema ovom istraživanju, cene prehrambenih proizvoda u Makedoniji su pristojne, ali je ona među prvima po ceni goriva.

Hleb se u Makedoniji prodaje po ceni od 27 do 30 denera, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << odnosno od 0,44 do 0,50 evra, a u Sloveniji 0,74 evra.

I hleb postaje luksuz?

Standard građana opao za 60 odsto

Srbija među jeftinijim zemljama za život

Velika razlika je i u ceni struje. U zemljama bivše Jugoslavije struja je naskuplja u Hrvatskoj - 9,6 evrocenti za kilovat čas, dok je najjeftinija u Srbiji. Makedonija se na ovoj lestvici nalazi u sredini, sa šest evrocenti za kilovat.

Najskuplji benzin u regionu plaćaju Crnogorci i Srbi, gde litar benzina "Eurosuper 98" košta 1,40 evra, dok se ova vrsta benzina, nakon najnovijeg poskupljenja u Makedoniji prodaje po ceni od 1,33 evra, prenose skopski mediji.

Iako je analiza rangirala Makedoniju kao jednu od najjeftinijih država u regionu, ipak, Makedonci ubedljivo najmanje zarađuju, upozoravaju skopski mediji.

Lider u zaradama je Slovenija, sa prosečnom platom od 982 evra, sledi Hrvatska sa 730, Crna Gora sa 479 evra i BiH sa 401 eura.

Na posljednja dva mjesta, prema zaradama, nalaze se Srbija sa prosečnom mesečnom platom od 380 evra i Makedonija gde prosek dostiže jedva do 334 evra.

(Srna)
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.