Liberalizacija tržišta nafte 2011.

Izvor: B92, 22.Dec.2010, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liberalizacija tržišta nafte 2011.

Beograd -- U Srbiji bi od prvog januara 2011. trebalo da se liberalizuje tržište naftnih derivata i ukine monopol NIS-a. To bi trebalo da poboljša kvalitet goriva.

Ministarstvo trgovine predlaže potpuno slobodan uvoz svih derivata nafte evropskog kvaliteta na tržište Srbije i potpunu liberalizaciju cena osnovnih derivate nafte.

U Ministarstvu energetike najavljuju dva modela - potpunu liberalizaciju i uredbu o maksimalnoj ceni.

Aleksandar Mileusnić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz kompanije „Petrobart Avia" kaže za B92 da predstojeća liberalizacija za građane znači bolji kvalitet benzina, i najmanju moguću cenu benzina, a da to bude isplativo i za uvoznike naftnmih derivata.

"Ono što je nedostatak takvog načina formiranja cena je sporost u regovanju u slučaju nekih poremećaja na svetskom tržištu gde jednostavno pod uticajem sezone, povećane potrošnje u ovom delu Evrope ili sveta, mi imamo skuplje inpute, znači skuplji benzin ili dizel, a sa druge strane imamo maksimalnu cenu, pa se može doći u situaciju, primera radi - da uvoz ne bude isplativ", kaže on.

„Ako imamo slobodno formiranje cena, u jednoj otvorenoj tržišnoj utakmici gde se slobodno uvozi, naravno govorimo o legalnom i kontrolisanom, sa svim mogućim instrumentima koje država može da ima da kontroliše taj uvozni posao, utakmica između konkurenata daje garanciju građanima da će cene biti najmanje moguće, ali isplative za onog ko se bavi tim poslom", dodao je Mileusnić.

Mileusnić je bio gost u Vestima TV B92 i ovde možete pogledati snimak gostovanja.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.