Još jeftinije: Nove cene goriva

Izvor: B92, 20.Okt.2023, 10:14

Još jeftinije: Nove cene goriva

Litar evrodizela ove nedelje na pumpama u Srbiji će maksimalno koštati 214 dinara, a benzina evropremijum BMB 182 dinar.

Dizel je u odnosu na prošlu nedelju ostao na istoj ceni, dok je benzin ponovo pojeftinio 2 dinara.

Nafta na svetskom tržištu u padu

Evropski i američki berzanski indeksi su u padu, kao i cena nafte. Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je pala na 87,279 dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za barel, kao i cena nafte Brent, na 90,555 dolara.

Evropski fjučersi gasa su se danas na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 49,050 evra za megavat-sat.

Međutim, postoji bojazan da će sukob na Bliskom Istoku da utiče na to da cena "crnog zlata" skoči.

Zbog toga je i naša zemlja prethodnih dana tražila rešenje da se to ne prelije na potrošače.

Veće i akcize na gorivo u Srbiji

Domaći faktor koji će uticati na cenu goriva u Srbiji od ovog meseca jesu akcize.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim je predloženo povećanje specifičnih iznosa akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za 8 odsto u odnosu na važeće iznose akciza.

To praktično znači da će akciza na benzin biti povećana za 4,63 dinara za litar i iznosiće 62,47 dinara, na dizel bi trebalo da iznosi 4,76 dinara i biće 64,24 dinara, a na tečni naftni gas TNG bi trebalo da bude povećana za 3,61 dinar po kilogramu i da iznosi 48,78 dinara. Inače, akcize na benzin sada iznose 57,84 dinara, na dizel 59,48, a na TNG 45,16 po kilogramu.

Ono što jeste dobra vest, bar kada je reč o jednoj vrsti naftnog derivata jeste to što se neće menjati do daljnjeg.

Podsetimo, na satanku Ministarstva energetike i naftaša zaključeno da je snabdevanje tržišta gorivom stabilno, uz očekivanje da se cena dizela neće menjati u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Benzin ponovo pojeftinio! "Blic Biznis" saznaje: Evo koliko će narednih 7 dana koštati gorivo u Srbiji

Izvor: Blic, 20.Okt.2023

Litar evrodizela ove nedelje na pumpama u Srbiji će maksimalno koštati 214 dinara, a benzina evropremijum BMB 182 dinara.

Nastavak na Blic...

Još jeftinije: Nove cene goriva

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 20.Okt.2023

Litar evrodizela ove nedelje na pumpama u Srbiji će maksimalno koštati 214 dinara, a benzina evropremijum BMB 182 dinar. Dizel je u odnosu na prošlu nedelju ostao na istoj ceni, dok je benzin ponovo pojeftinio 2 dinara. Nafta na svetskom tržištu u padu Evropski i američki berzanski indeksi su u...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.