Italijanski naftaši obaraju cene

Izvor: B92, 09.Maj.2012, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski naftaši obaraju cene

Rim -- Italijanske naftne kompanije obećale su vladi da će se boriti protiv rekordnih cena benzina i najavile njihovo snižavanje za četiri do pet evro centi.

"Pojeftinjenja će početi odmah. Kompanije su početkom ove nedelje već snizile cene goriva za dva evro centa," navedeno je u saopštenju ministarstva.

Zamenik minitra energetike Klaudio de Vinćenti je posle sastanka sa predstavnicima naftnih kompanija u Rimu rekao da je to "potrebno kako bi se italijanske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cene približile evropskom proseku."

Cena nafte je svakodnavno snižavana od početka ovog meseca, pri čemu je orijentaciona isporuka američke "lake" nafte pojeftinila 6,7 odsto, a marke "brent" iz Severnog mora za 5,4 odsto. Analitičari ukazuju da bi cena orijentacione isporuke nafte mogla da sklizne na 90 dolara za barel do Dana rada u SAD koji se obeležava početkom septembra.

Cene su dostigle rekordan maksimum u Italiji, uz prosečnu cenu od 1,87 evra za benzin i 1,76 evra za dizel, pošto su bile podstaknute rastućim cenama sirove nafte i povećanjem poreza, što je uvedeno kao deo mera štednje u cilju borbe protiv krize.

Udruženja potrošača "Adusbef" i "Federkonsumatori" odmah su kritikovali vladu zbog neuspeha da dovoljno pritegne naftne kompanije, tvrdeći da bi ih trebalo naterati da smanje cene za osam evro centi po litru.

Italija je zemlja sa najskupljim gorivom u Evropi, saopštila je asocijacija potrošača ADOS.

Šef italijanskog energetskog giganta ENI Paolo Skaroni je rekao da se pad cena benzina "neće nastaviti, osim u slučaju pada cena sirove nafte ili slabljenja evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italijanski naftaši obaraju cene

Izvor: Lajk.ba, 09.Maj.2012

Rim -- Italijanske naftne kompanije obećale su vladi da će se boriti protiv rekordnih cena benzina i najavile njihovo snižavanje za četiri do pet evro centi.

Nastavak na Lajk.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.