ISTRAŽIVAČKI TIM OTKRIO: Nov način dobijanja VODONIKA, novog pogonskog GORIVA automobila

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2023, 22:54

ISTRAŽIVAČKI TIM OTKRIO: Nov način dobijanja VODONIKA, novog pogonskog GORIVA automobila

Cena za njegovu proizvodnju je previsoka.

Što se tiče alternativnih izvora energije, vodonik je obećavajući. Nažalost, najveći deo vodonika se dobija iz fosilnih goriva. Takozvani "zeleni vodonik" je tehnička mogućnost, ali cena za njegovu proizvodnju je previsoka. Sve dok je tako, malo kompanija će ići tim putem.

Istraživači sa Kraljevskog tehnološkog instituta u Melburnu (RMIT) u Australiji kažu da su pronašli takvo rešenje. Štaviše, oni kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da su pronašli način da naprave održiv vodonik iz morske vode – što bi, ako se njihovo istraživanje pokaže tačnim i delotvornim, moglo biti prekretnica.

Mnoge industrije, kao što su avijacija, proizvodnja i pomorstvo, imaju brojne praktične prepreke koje treba prevazići u smislu dekarbonizacije. Trenutna proizvodnja vodonika uglavnom nije proces bez ugljen-dioksida, jer se proizvodi od fosilnih goriva i još uvek proizvodi oko 830 miliona tona ugljen-dioksida godišnje, prema RMIT-u.

Tim istraživača RMIT-a, predvođen dr Nasirom Mahmudom, upravo je objavio svoje istraživanje u novoj studiji u Wileyovom naučnom časopisu Nano Micro Small 8. februara 2023. Oni su istovremeno podneli privremenu prijavu za patent za svoj metod, koji uključuje drugačiji katalizator nego što je ranije korišćen sa morskom vodom.

Da bi se stvorio vodonik iz morske vode sa trenutnim praksama, katalizatori koji se koriste za elektrolizu vode na kraju stvaraju hlor kao nusproizvod – a povećanje proizvodnje vodonika bi na kraju proizvelo neodržive količine tog hlora, što bi moglo oštetiti životnu sredinu na različite načine.

Rešavanje problema stvaranjem novog nije nikakvo rešenje, tako da tim dr Mahmuda kaže da je pronašao način da ga u potpunosti izbegne, a da se i dalje postigne željeni rezultat proizvodnje vodonika iz morske vode.

- Znamo da vodonik ima ogroman potencijal kao čist izvor energije, posebno za mnoge industrije koje ne mogu lako da se prebace na obnovljive izvore energije. Ali da bi bio zaista održiv, vodonik koji koristimo mora da bude 100 % bez ugljenika tokom celog životnog ciklusa proizvodnje i ne sme da zadire u dragocene svetske rezerve slatke vode - rekao je dr Mahmud u saopštenju.

- Naš metod za proizvodnju vodonika direktno iz morske vode je jednostavan, skalabilan i daleko isplativiji od bilo kog pristupa zelenom vodoniku koji je trenutno na tržištu. Uz dalji razvoj, nadamo se da bi ovo moglo unaprediti uspostavljanje napredne industrije zelenog vodonika u Australiji - zaključio je on.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.