I “najlepša đačka uspomena” poskupela, porezi države i gorivo digli cenu ekskurzija

Izvor: JužneVesti.com, 01.Nov.2022, 11:38

I “najlepša đačka uspomena” poskupela, porezi države i gorivo digli cenu ekskurzija

U odnosu na period pre korone ekskurzije su skuplje za oko 30 %, pa cene idu i preko minimalca. Iako roditelji kažu da je to veliki udar na njihov džep, ne žele da uskrate svojoj deci to zadovoljstvo. Iz turističkih agencija ističu da su u skladu sa svim poskupljenjima poskupele i ekskurzije, ali da su na to umnogome uticali i dodatni nameti države.

Poslednji put ekskurzije su realizovane 2019. godine, a od tada su se cene mnogo promenile. I Jagodina jedna od destinacija >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u Srbiji za ekskurziju; foto: JV/J. Stojanović

Za jednodnevne izlete roditelji moraju da izdvoje od 4.000 do 6.000 dinara, pa i više, u zavisnosti od toga gde se putuje. Oni su popularni kod svih uzrasta, a najčešće se obilazi Đavolja varoš, Topola, Oplenac, Despotovac, Gamzigrad, Jagodina i Beograd.

Samo završna godina srednjih škola može da putuje u inostranstvo pa ostali razredi obilaze Srbiju po regionima. Najčešće se obilaze zapadna i istočna Srbija i Vojvodina. Takve ekskurzije traju 2 do 3 dana. Za dva dana roditelji moraju da izdvoje 12.000 do 14.000 dinara, dok za tri dana ekskurzije po Srbiji to bude i više od 20.000. Velika potražnja dovela je do toga da nema popularnih destinacija, pa se obilazi svaki deo zemlje i svuda su slične cene.

Iz turističkih agencija objašnjavaju zašto su i ekskurzije poskupele Jesen je rezervisana za maturske ekskurzije koje su najpopularnije i najskuplje. Za sedam dana u Italiji treba izdvojiti i do 52.000 dinara, pa se maturanti često odlučuju za Krf koji je oko 45.000 dinara, a u poslednje vreme popularan je i Istanbul gde se može putovati i za 35.000 dinara.

Učenica 4. godine Gimnazije “Bora Stanković” Jelena Mišić nedavno se vratila sa ekskurzije iz Italije. Osim obilaska Verone, Pize, Firence, Bolonje i Venecije, Jelena kaže da joj je posebno drago što je prvi put putovala sa društvom iz srednje škole. Učenica 4. godine Gimnazije “Bora Stanković” Jelena Mišić, nedavno se vratila sa ekskurzije iz Italije

Ovo nam je prva ekskurzija u srednjoj školi i nemamo ni jednu uspomenu kao što je to bilo u osnovnoj kada smo išli na ekskurzije. Četvrta smo godina i nećemo više imati priliku da zajedno idemo na ekskurziju tako da je zainteresovanost bila velika, a roditelji su to razumeli - kaže Jelena.

Jelenina majka Snežana Mišić kaže da su cene itekako visoke, ali da roditelji ne žele da uskrate svojoj deci druženje. Olakšica je što ekskurziju plaćaju u ratama, ali Snežana kaže da ih svi dodatni troškovi oko ekskurzije “udaraju po džepu”. Italija popularna destinacija, ali skupa

Dete mora da ponese najmanje 150, 200 evra sa sobom, oni su maturanti pa će za par meseci biti i troškova oko mature. Imamo i stariju ćerku, ona je pre korone išla na ekskurziju i tada je cena bila duplo manja za istu destinaciju. Jesu ekskurzije preskupe, roditelji izdvajaju zadnji dinar, ali se trudimo da deci pružimo sve što možemo - kaže Snežana.

Neke škole su već isplanirale ekskurzije za proleće, a roditelji će uskoro krenuti sa uplatama. V. d. direktora Gimnazije “Svetozar Marković” Milica Milosavljević kaže da je interesovanje veliko i da je škola predvidela sve okolnosti koje mogu da se dese do proleća kada će učenici ići na ekskurzije.

Imajući u vidu da je situacija u svetu nestabilna, mogu da kažem da je iznenađujuće veliko interesovanje i mi smo predvideli sve mogućnosti. Po rečima roditelja, to su generacije koje nisu imale ekskurzije prethodnih godina i verovatno su se deca uželela putovanja i druženja, a oni žele da im to priušte jer znaju koliko znače takva iskustva” ističe Milosavljević.

Snežana kaže da su cene itekako visoke ali da roditelji ne žele da uskrate svojoj deci druženje Odluku o programu ekskurzije donose upravo roditelji na savetu roditelja, a potebno je da se prijavi 60 % učenika jednog razreda kako bi se ona realizovala.

Da su cene skočile kažu i iz turističkih agencija. Ipak, direktor jedne turističke agencije iz Niša koja realizuje ekskurzije kaže da treba razumeti šta sve utiče na poskupljenje, prvenstveno jednog turističkog aranžmana, a zatim i ekskurzije koja se izvode po posebnim i strogim zakonima i pravilnicima.

U talasu poskupljenja, došlo je i do povećanja cena goriva što najviše utiče na prevoznike. Oni su do skoro imali povlastice prilikom kupovine velike količine goriva, ali ih sada više nemaju jer država ograničava cenu goriva pa dobavljači ne daju popust. Osim skupe ekskurzije, roditelji treba da izdvoje novac i za džeparac

Direktor turističke agencije kaže da na cenu ekskurzije utiču i dodatne regulacije, poput vremena vožnje odnosno odmora vozača i tehničkih pregleda koji su u ovom slučaju rigorozniji.

U poslednje dve godine drastično je poraslo interesovanje za odmorom u Srbiji, pa su i cene smeštaja konstantno rasle, a hoteli najavljuju dodatna poskupljenja na proleće za oko 25 %. Zajedno sa tim, poskupele su i ulaznice za muzeje i druge lokalitete u Srbiji i to za oko 50 %.

Najveći problem su, smatraju iz turističke agencije, dnevnice koje se isplaću razrednim starešinama koje bune i mnoge roditelje. Odluku o visini dnevnica roditelji donose na roditeljskom savetu, ali su agencije dužne da ih isplate. Zahvaljujući nametima države, kako kažu iz agencije, oni sada moraju da plate poreze i doprinose koji su skoro isti kao i dnevnica. Direktor turističke agencije kaže da na samu cenu ekskurzije utiču i dodatne regulacije

Ako nama roditelj uplati 120 dinara bruto mi automatski plaćamo 20 dinara porez i ostaje 100 dinara. Na tih 100 dinara isplaćujemo doprinose kao na platu. Praktično od 120 dinara koje nama uplate roditelji mi oko 64 dinara isplaćujemo razrednom, a 56 dinara su porezi i doprinosi koji se plaćaju u državne fondove, poput PDV-a, zdravstvenog, socijalnog i penzijskog osiguranja - objašnjavaju iz agencije.

Agencija plaća dnevnicu i lekaru koji prati učenike, a uz to i lekove i sobu lekaru koja mora da bude jednokrevetna da bi on mogao da prima pacijente, a one su i do 70 % skuplje od dvokrevetnih.

Sve ove obaveze propisane su krajem 2019. godine ali se, zbog pandemije koronavirusa, osećaju tek sada kad su ekskurzije počele da se realizuju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.