Hrvati štede, kupuju u Srbiji i BiH

Izvor: B92, 20.Feb.2012, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati štede, kupuju u Srbiji i BiH

Zagreb -- Građani Hrvatske gotovo svakodnevno preko granice nose pozamašne iznose deviza i kuna, koje troše u BiH i Srbiji kupujući po nižim cenama nego u Hrvatskoj.

Četiri kune za litru mleka, ili devet kuna za litru ulja, uz 17 odsto PDV-a, cene su koje mame hrvatske građane u trgovinske centre u BiH, a onima koji žive uz granicu sa BiH isplati se i da natoče gorivo, javljaju hrvatski mediji.

"Neki hrvatski proizvodi jeftiniji su nego kod nas u Hrvatskoj. Ko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima veću porodicu isplati mu se da dođe”, kaže Đuro Kliska iz Andrijaševca.

Kata Šarčević iz Bošnjaka u BiH dolazi da kupuje najmanje dva do tri puta mesečno. "Cene su povoljnije, a da spuste cene u Hrvatskoj ne bi niko odlazio preko, a ovako moraš da dođeš da bi preživeo”, kaže Kata Šarčević.

Ivana Božić iz Andrijaševca kaže da su jeftinije i potrepštine za decu, kao i deterdžent.

U proseku cene su dvadesetak odsto niže nego u Hrvatskoj, a hrvatski građani imaju pravo i na povrat poreza za svaki račun iznad 100 KM. A i gorivo je u BiH jeftinije za kunu do dve, zavisno od vrste.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.