Haos u Americi: Redovi za gorivo, naftni gigant još paralisan VIDEO

Izvor: B92, 11.Maj.2021, 17:17

Haos u Americi: Redovi za gorivo, naftni gigant još paralisan VIDEO

Benzinske pumpe duž američke istočne obale počinju da ostaju bez goriva kao posledica sajbernapada koji je paralisao najveću američku naftnu kompaniju.

Kompanija Kolonijal pajplajn privremeno je obustavila svoju delatnost, što je dovelo do nestašice i skoka maloprodajnih cena benzina, piše Sputnjik.

Hakerski napad koji je izvršen u petak bio je jedan od najtemeljnijih ikad prijavljenih sajbernapada i izazvao je brojne apele zakonodavcima da pojačaju mere zaštite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američke energetske infrastrukture od hakerskih napada, prenosi Rojters.

​Iz kompanije "Kolonijal pajplajn" saopšteno je da nastavljaju analizu efekata privremene obustave operacija i da se radi na "obnavljanju usluga", ali nije rečeno kada će kompanija ponovo uspostaviti ustaljeni radni ritam.



"Kolonijal pajplajn" dnevno distribuira oko 2,5 miliona barela benzina i drugih goriva od svojih rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača u istočnim i centralnim delovima SAD.

Podsetimo, kako je juče objavljeno, zbog svega navedenog došlo je do skoka cena benzina na američkoj berzi.

Terminske cene benzina porasle su za 2,0 procenta na 2,168 dolara po galonu (4,4 litre), dok su fjučersi lož ulja poskupeli za 1,2 odsto, na 2,03 dolara, izvestio je CNBC.

Cena fjučersa američke sirove nafte WTI ojačala je za 56 centi na 65,46 dolara za barel, dok je severnomorskom naftom brent trgovano za 68,95 dolara po barelu, što je za 65 centi više nego pre hakerskog napada.

Fjučersi prirodnog gasa iznosili su 2,96 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (BTU).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RASULO U AMERICI: Pumpe ostale bez goriva, cene benzina skočile! Najveća naftna kompanija paralisana posle hakerskog napada!

Izvor: Kurir, 11.Maj.2021

Benzinske pumpe duž američke istočne obale ostaju bez goriva usled sajber-napada koji je u petak paralisao najveću američku naftnu kompaniju.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.