Gužve na pumpama u Sloveniji: Litar goriva skoro 1,7 evra

Izvor: B92, 08.Mar.2022, 23:01

Gužve na pumpama u Sloveniji: Litar goriva skoro 1,7 evra

Ljubljana -- U Sloveniji su rekordno visoke cene motornih goriva, a vlasti su obećale da će osigurati da zalihe budu dovoljne.

Naime, vojne aktivnosti Rusije u Ukrajini i njihove političke posledice izazivaju veliku neizvesnost na tržištu nafte i naftnih derivata, prenosi Agencija Anadolija (AA).

Redovi na pumpama u Sloveniji: Litar goriva skoro 1,7 evra

U Sloveniji su rekordno visoke cene motornih goriva, a vlasti su obećale da će osigurati da zalihe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budu dovoljne.

Naime, vojne aktivnosti Rusije u Ukrajini i njihove političke posledice izazivaju veliku neizvesnost na tržištu nafte i naftnih derivata, javlja Anadolu Agency (AA).

Očekivano, usled toga su cene naftnih derivata značajno porasle na mnogim benzinskim pumpama u Sloveniji. Cene 95-oktanskog benzina i dizela dostigle su nove rekordne vrednosti.

Na Petrolovim pumpama van auto-puteva za litar 95-oktanskog benzina trebalo je jutros 1,563 evra, a za litar dizela 1,670 evra. Kod OMV Slovenija cena benzina od 95 oktana je 1,555 evra po litru, dok se za litar dizela mora odbiti 1,662 evra. MOL Slovenija u međuvremenu nudi litar benzina za 1,654 evra, a dizel za 1,669 evra.

Cene na benzinskim pumpama uz auto-puteve su još više.

Vest o poskupljenju motornih goriva u ponedeljak izazvala je haos na mnogim pumpama. Na mnogim mestima zabeležene su velike gužve, a ponegde je privremeno i nestalo dizel goriva.

U trenutnoj situaciji, Vlada i trgovci naftom osiguravaju da zalihe i zalihe naftnih derivata budu dovoljne da osiguraju nesmetano snabdevanje u narednim danima.

Vlada je saopštila da se premijer Janez Janša u ponedeljak veče sastao s ministrima ekonomije i infrastrukture Zdravkom Počivalšekom i Jernejem Vrtovcem kako bi se u narednim sedmicama sastao s čelnicima Petrola, MOL-a i OMV-a o zalihama i zalihama naftnih derivata za nesmetano snabdevanje, čak i u slučaju prekida snabdevanja iz Ruske Federacije.

"Slovenija ima dovoljno zaliha naftnih derivata, tako da goriva neće nedostajati. Osim toga, u slučaju radikalnog rasta maloprodajnih cena, Vlada će preduzeti dodatne mere ublažavanja. Nema razloga za paniku", naveo je Janša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.