Gorivo u Srbiji opet najskuplje u regionu

Izvor: Blic, 20.Maj.2011, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo u Srbiji opet najskuplje u regionu

BEOGRAD - Odluka Vlade da izjednači akcize na benzin i dizel goriva najviše će, kao i obično, pogoditi građane. Goriva iz domaće proizvodnje biće skuplja, i to ne malo. Najkasnije za dve nedelje promena cenovnika

Srbija je, međutim, i bez toga, što zbog skuplje nafte, što zbog jačanja dinara, ponovo prva u regionu po visini cena derivata. Zato se može očekivati da mnogi drastično smanje vožnju ili se, kao po običaju, okrenu snabdevanju u susednim zemljama.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Same kompanije su, čini se, zadovoljne odlukom, ali ostavljaju mogućnost da gorivo poskupi nešto manje od zacrtanih 4,5 dinara i dva dinara za benzin i dizel. I država zadovoljno trlja ruke. Po osnovu akciza inkasiratće više novca u budžet.

Klikni za uvećanje cele grafike (+)

Ipak, potrošnja bi mogla drastično da padne. Kako navode naftaši, od početka godine prodaja domaćih goriva nije u značajnom padu, ali je zato potrošnja skupljeg goriva evrokvaliteta svedena na minimum.

Vlada je pre dva dana izjednačila akcize na domaće i uvozno gorivo, pa je za 4,5 dinara podigla akcize za BMB 95, a dva dinara za dizel D2.

Tako će ubuduće akcize na benzin biti 49,5 umesto 45 dinara, a na dizel 37, umesto 35 dinara. Domaći naftaši tvrde da će zbog ovakve odluke te dve vrste goriva poskupeti za iznos povećanja akciza. Oni predviđaju da će se najkasnije za dve nedelje doći do promena cenovnika na pumpama.

Opširnije u štampanom izdanju.

Povezane vesti: Vlada još nema rešenje za rast cena U aprilu će poskupeti domaći benzin Obama spreman da posegne za rezervama nafte Poskupljenje goriva u Srbiji zbog nemira u Africi Država pojela naše plate
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.