Gorivo opet poskupelo

Izvor: Večernje novosti, 11.Avg.2018, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo opet poskupelo

Iako je nafta pojeftinila na svetskim berzama, to se ne odražava na Srbiju IAKO je sirova nafta na svetskim berzama pojeftinila za nekoliko dolara po barelu u poslednjih mesec dana (9. jula - 73,94, a 9. avgusta 71,68), a dinar se i dalje dobro drži, cene goriva na našim pumpama, umesto da idu naniže, porasle su za nekoliko procenata.PROČITAJTE >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << JOŠ - Mogu li akcize na gorivo dole? Tako je u petak, u odnosu na pre mesec dana, cena benzina od 95 oktana bila veća za 1,2 do 2 dinara po litru (u zavisnosti ne samo od kompanije već i od pumpe do pumpe), pa se tako u petak litar ovog goriva prodavao između 154,2 do 154,9 dinara po litru na pumpama u Beogradu dok je na pojedinim benzinskim stanicama duž auto-puta bio i skuplji. Cena evrodizela je nešto manje uzletela. U proseku za 1 do 1,5 dinara, pa je tako ovo gorivo u petak prodavano po ceni od 163,4 do 163,9 dinara po litru. I aditivima obogaćena goriva, ili ona sa većim oktanskim vrednostima, u petak su bila za dinar skuplja u odnosu na početak jula. - Cene jesu nešto više - kaže za "Novosti" Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije - ali to je rezultat rasta cena u periodu od pre mesec i više dana. On tvrdi i da će, kada se ukalkulišu trenutne niže cene sirove nafte na svetskim berzama, doći do pada cena i goriva na našim pumpama. I vozači koji za pogon svojih vozila koriste auto-plin (TNG) poslednjih dana su "obradovani" novim, višim cenovnicima. Tako je litar TNG poskupeo, na pojedinim punionicama i za 3,5 dinara, pa se u petak prodavao i za 78 dinara. Ovog leta je izostalo takozvano sezonsko pojeftinjenje jer je TNG zbog odnosa smeše propana i butana uvek leti jeftiniji nego zimi. - TNG je gorivo koje veoma brzo reaguje na tržišne uslove u regionu i okruženju - objašnjava Tatić. - Ogroman procenat ovog goriva se uvozi i na njega, pored cena osnovne sirovine, znatno utiče i potražnja. Kada je veća, kao što je sada slučaj, raste i cena. SLOBODNO TRŽIŠTE U SRBIJI od 1. januara 2011. cene goriva na pumpama ne određuje država već se formiraju tržišno. Mnogi vozači su uvereni da bi cene bile niže da se "pita" država. - Uvek je bolje kada tržište određuje cene - kaže Tatić, - Država i sada, kroz akcize, može da utiče na cenu goriva. Budite sigurni da bi, ukoliko bi barel poskupeo na 100 i više dolara, država snizila akcije.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GORIVO OPET POSKUPELO Dizel košta 1,5, a benzin dva dinara više

Izvor: Blic, 11.Avg.2018

Iako je sirova nafta na svetskim berzama pojeftinila za nekoliko dolara po barelu u poslednjih mesec dana, a dinar se i dalje dobro drži, cene goriva na našim pumpama, umesto da idu naniže, porasle su za nekoliko procenata.

Nastavak na Blic...

Gorivo opet poskupelo

Izvor: RTS, 11.Avg.2018

Iako je sirova nafta na svetskim berzama pojeftinila za nekoliko dolara po barelu u poslednjih mesec dana (9. jula 73,94, a 9. avgusta 71,68), a dinar se i dalje dobro drži, cene goriva na našim pumpama, umesto da idu naniže, porasle su za nekoliko procenata. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.