Gorivo (ne)će biti jeftinije 2011.

Izvor: B92, 21.Dec.2010, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo (ne)će biti jeftinije 2011.

Beograd -- Kompanija Eko ocenila je da je neizvesno da će gorivo biti jeftinije nakon liberalizacije tržišta, i da bi čak moglo i da poskupi.

Zamenik generalnog direktora Vuk Radović kazao je da će cene derivata posle liberalizacije uvoza biti niže nego što bi bile da se to ne desi.

On je ipak naglasio da to još uvek ne znači da će to biti niže u odnosu na sadašnje cene.

Radović je objasnio da postoji mnogo faktora od kojih zavisi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cena derivata na tržištu kao i da se još uvek ne zna da li će država nakon liberalizacije uvoza ići na regulisanje cena ili će dozvoliti da se cene slobodno formiraju.

Prema oceni Radovića srpsko tržište derivata, kada je u pitanju maloprodaja ima dovoljno elemenata konkurentnosti da bi trebalo dozvoliti slobodno formiranje cena.

"Na tržištu posluju NIS, OMV, MOL, EKO i brojni drugi distributeri naftnih derivata koji će se boriti za tržšte i samim tim svojim kupcima nuditi niže cene", naveo je Radović.

On kaže da će na cenu derivata utiče kurs dolara, odnos cena na svetskom i domaćem tržištu, kao i fiskalna politika, odnosno visina nameta države.

Radović je objasnio i da će količine evropskog goriva koje bi mogle biti uvežene u Srbiju nakon uvođenja liberalizacije zavisiti od troškovne kalkulacije.

"Generalno gledano kompanijama koje imaju svoje rafinereije u regionu više bi se isplatilo da uvezu svoje gorivo, ali će krajnja odluka zavisiti od troškova uvoza i transporta. Ima i indicija da će NIS ponuditi vrlo konkurentnu cenu prerade nafte što može opredeliti mnoge distributere da i dalje prerađuju naftu u NIS-ovim rafinerijama", objasnio je Radović.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Eco Srbija planira nove investicije

Izvor: EMportal, 21.Dec.2010

Naftna kompanija Eco Srbija počeće sledeće godine investicioni ciklus i otvaranje novih benzinskih pumpi kako bi povećala učešće na srpskom tržištu naftnih derivata na osam odsto, najavio zamenik generalnog direktora kompanije Vuk Radović.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.