GORIVO TURIZAM U REGIONU, SRBI HRLE U OVU ZEMLJU DA NAPUNE REZERVOAR: Kako se kreću cene goriva kod suseda

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2021, 16:17

GORIVO TURIZAM U REGIONU, SRBI HRLE U OVU ZEMLJU DA NAPUNE REZERVOAR: Kako se kreću cene goriva kod suseda

Stručnjaci upozoravaju da bi trend rasta naftnih derivata mogao da dovede do opanosti da sve veći broj građana pohrli u države u susedstvu

Gorivo je u Srbiji i Hrvatskoj najskuplje u regionu zbog čega se građani ove dve države često odlučuju da ga sipaju u susednim zemljama.

Naime, u pojedinim državama u komšiluku gorivo je značajno jeftinije pa u zavisnosti od vrste, mogu da uštede na rezervoaru od 45 litara, između 10 do čak 19 evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Zajedničke destinacije za "gorivo turizam" i za Hrvate i Srbe, su pumpe u Bosni i Hercegovini, dok naši građani imaju i svoje posebne, poput onih u Severnoj Makedoniji ali i Bugarskoj ili Rumuniji, gde su takođe cene značajno niže, posebno kada je reč o dizelu.

, čime bi štete bile evidentirane ne samo u kasama naftnih kompanija već i onoj državnoj.

Da stvar nije zanemarljiva pokazuje i to što se u Hrvatskoj već razmišlja o smanjenju akciza i drugih državnih dažbina jer su cene oborile sve rekorde pa je tako 11. oktobra litar dizela koštao 1,57 evra, čime je po podacima sajta "Global Petrol Pricesa", na listi od 167 zemalja, zauzela visoko 11. mesto. Na istoj toj tabeli i Srbija je sa cenom od 1,43 evra za litar dizela zuzela visoko 21. mestu.

U susednoj BiH situacija je totalno drugačija. Za litar dizela treba da se izdvoji 1,16 evra. Slično je i u Bugarskoj gde košta 1,15, dok je u Severnoj Makedoniji samo 1.05 evra. Slična situacija je i sa benzinom, koji je u Srbiji 1,39 evra, Hrvatskoj 1,50 dok je u Bosni 1.18, Severnoj Makedoniji 1,19 a u Rumuniji 1,25 evra po litru.

Bosna i Hercegovina 52,6 evra (litar košta 1,16 evra)

Bugarska 51,7 evra (litar košta 1,15 evra)

Srbija 64,53 evra(litar košta 1,43 evra)

Hrvatska 70,51 evra(litar košta 1,57 evra)

Iznos za rezrvoar benzina od 45 litara

Bosna i Hercegovina 53,19 evra (litar košta 1,18 evra)

Severna Makedonija 53,73 evra (litar košta 1,19 evra)

Rumunija 56,29 (litar košta 1,25 evra)

Srbija 62,82 (litar košta 1,39 evra )

Hrtvatska 67 evra (litar košta 1,50 evra)

Izvor: "Global Petrol Pricesa" od 11. oktobra

Računica pokazuje da ako građani Srbije i Hrvatske pazare u susedstvu, po rezervoaru od 45 litara mogu uštedeti, u zavisnosti od vrste goriva, od 10 do 19 evra. Zbog takve razlike kolone su sve veće na graničnim prelazima prema susednim zemljama a kod nas su najizraženije na području Zapadne i Jugoistočne Srbije. Ljudi iz tih krajeva sve ređe svoje rezervoare pune na srpskim pumpama zbog čega, prema njihovim navodima, značajno štede.

Zbog energetske krize u Nemačkoj cena naftnih derivata drastično je porasla, a cena dizela dostigla je do sada najvišu vrednost. Prosečna cena litre dizela trenutno je 1,555 evra, saopštio je auto-moto klub ADAC, što je rekordna cena, najviša do sada.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.