Dragutinovićeva ne da jeftino gorivo

Izvor: Glas javnosti, 23.Mar.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragutinovićeva ne da jeftino gorivo

BEOGRAD - Inicijativu ministra trgovine Slobodana Milosavljevića da se smanji cena goriva već juče saseklo je Ministarstvo finansija!

Iako je Milosavljević zvanično tražio da se smanje akcize na gorivo, a resorni ministri još nisu ni razmotrili njegov predlog, iz Ministarstva finansija "po srpski" poručuju da od toga nema ništa!

- Sve budžetske stavke definisane su Zakonom o budžetu za 2010. godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i već se primenjuju. Svaka revizija podrazumeva izmene postojećeg zakona i narušavanja postojećeg deficita. U konkretnom slučaju, povodom pojedinih inicijativa da se smanje akcize na gorivo to bi značilo dodatno povećanje deficita budžeta za ovu godinu, za koji bi trebalo pronaći nove izvore finansiranja. Pored toga, Vlada Srbije se na budžetske stavke obavezala i prema MMF. To znači da bi svako povećanje deficita morao da odobri MMF. Srbija bi imala veću štetu nego korist ukoliko bilo šta u Zakonu o budžetu promeni samoinicijativno. O smanjenju akciza na gorivo ne može se govoriti u kratkom roku koji se pominje u javnosti. To će biti predmet dodatnih analiza ekonomskog tima Vlade Srbije.

Ministar Slobodan Milosavljević ipak ne krije optimizam.

- Pokrenuo sam inicijativu za smanjenje akciza za gorivo i čekam. Svakog dana trebalo bi da dobijem poziv za sastanak sa premijerom Cvetkovićem i ostalim resornim ministrima finansija, ekonomije i energetike. Jednostavno, hajde da pokušamo da usaglasimo brojke i slova. Da stavimo u odnos to koliko država dobija i gubi sa ovolikim akcizama. Da li gubi dok se promet od derivata odliva u susedne zemlje zbog nižih cena ili dobija ako je projektovano da se godišnje u budžet slije određeni iznos. Mislim da niko ne bi gubio kad bi se akcize smanjile. Imamo jednu od najviših cena u Evropi.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Ćorak

Izvor: Kurir, 23.Mar.2010

BEOGRAD - Inicijativa ministra trgovine Slobodana Milosavljevića da se smanji cena goriva nije pobrala očekivane aplauze. Naime, ona je već osuđena na propast! Iako je Milosavljević zvanično tražio da se smanje akcize na gorivo, a resorni ministri još nisu ni razmotrili njegov predlog, iz Ministarstva...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.